Return to Homs

None

NPO 2, 23.30-0.30u.

Vandaag is de 27ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) begonnen. Naast een dagelijks festivalverslag (zie pagina C15) zendt de VPRO op NPO 2 in dat kader documentaires uit die eerder op het festival te zien waren.

Return to Homs van de Duits-Syrische filmmaker Talal Derki was de openingsfilm in 2013 en is nu voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien, in een ingekorte versie. Derki volgt in deze documentaire een groep jonge revolutionaire vrienden in de miljoenenstad Homs. Hij filmde de groep twee jaar lang. De jongens dromen van een land bevrijd van president Bashar al-Assad en strijden voor rechtvaardigheid door middel van een vreedzaam protest. Naarmate het leger harder optreedt, verandert hun instelling. De vrienden zien uiteindelijk geen andere keuze meer dan gewapend verzet.

Een van de belangrijkste personen in de film is de 19-jarige Abdul Baset Al-Sarout, een voormalig voetbalkeeper van het Syrische jeugdteam Basset. Hij blinkt niet alleen uit in sport; de keeper kan ook nog eens goed zingen. Met zijn revolutionaire liedjes wordt hij de stem van de protestbeweging in zijn wijk Bayada.