In beeld

Er wordt vandaag gestemd in zes gemeenten

Op 1 januari aanstaande komen er weer zes fusiegemeenten bij. De verkiezingen voor hun nieuwe gemeenteraden zijn vandaag. Zestien huidige gemeenten zullen opgaan in zes nieuwe gemeenten. Een herindeling dus. Het totale aantal gemeenten in Nederland daalt straks van 403 naar 393. En aangezien er voor die nieuwe gemeenten een gemeenteraad moet komen, zijn er nu tussentijdse verkiezingen. Er zal worden gestemd in Den Bosch, Maasdonk en Oss (straks de gemeente Den Bosch en de gemeente Oss), in Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer (straks allemaal Alkmaar), in Bernisse en Spijkenisse (straks Nissewaard), in Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen (straks Groesbeek) en Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist (straks Krimpenerwaard). Deze lokale verkiezingen zijn de laatste graadmeter voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. En daar worden de verhoudingen in de Eerste Kamer bepaald, cruciaal voor het functioneren en voorbestaan van het kabinet.
ANP / Remko de Waal
- Een oproep tot het maken en delen van ''stemfies'' in een stembureau op het Centraal Station van Den Bosch. De herindelingsverkiezingen werden uitgeschreven door de samenvoeging van de gemeente Maasdonk met Oss en Den Bosch.
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
Een man brengt zijn stem uit bij de herindelingsverkiezingen in Zorgcentrum Slothoven. De verkiezingen werden uitgeschreven door de samenvoeging van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Schoonhoven aan de gemeente Krimpenerwaard.
ANP / Lex van Lieshout
ANP / Lex van Lieshout
Inwoners brengen hun stem uit bij de herindelingsverkiezingen in de sportzaal Sportzaal Biga. De verkiezingen werden uitgeschreven door de samenvoeging van de gemeente Millingen aan de Rijn en Ubbergen aan Groesbeek.
ANP / Vincent Jannink
ANP / Vincent Jannink
ANP / Vincent Jannink
Een vrouw brengt haar stem uit voor de herindelingsverkiezingen, in een stemlokaal op het station van Alkmaar. De verkiezingen werden uitgeschreven door de samenvoeging van de gemeente Alkmaar met Schermer en Graft-De Rijp.
ANP / Koen van Weel
ANP / Koen van Weel
ANP / Koen van Weel
ANP / Koen van Weel
ANP / Koen van Weel
Inwoners brengen hun stem uit voor de herindelingsverkiezingen bij het stembureau in het Stadhuis van Spijkenisse. De verkiezingen werden uitgeschreven door de samenvoeging van de gemeenten Spijkenisse en Bernisse aan Nissewaard.
ANP / Robin van Lonkhuijsen
ANP / Robin van Lonkhuijsen
ANP / Robin van Lonkhuijsen
ANP / Robin van Lonkhuijsen