Brieven

Syrië

IS: minst van twee kwaden

Motivaction concludeert dat Nederturken IS steunen. Dit onderzoek leidt tot een stevige reactie van minister Asscher jegens Nederturken. Het onderzoek heeft echter twee zwaktes: 300 jongeren zijn niet representatief en men vergeet de context. Uit Nederland vertrekken vooral Arabieren, bekeerde autochtonen en Koerden naar Syrië om te strijden voor de IS of de PKK. Minstens 22 Koerden zouden zich bij de PKK hebben aangesloten. Hier wringt de schoen voor Nederturken. De PKK wordt verheerlijkt in Nederland. Zo mocht een PKK-topfunctionaris afgelopen week spreken in Amsterdam en een door IS gedode Nederlandse Koerd werd beschreven als iemand „die streed voor de hele vrije wereld”. Dat terwijl PKK sinds 1979 meer dan 50.000, veelal Turkse, burgers doodde. Voor Nederturken is PKK-sympathie dan ook vergelijkbaar met sympathie voor Bin Laden. Nu IS en PKK elkaar bevechten kiezen Turken voor ‘de minst ergste van de twee’. En Turken hebben meer te vrezen van PKK dan van de IS.

, historicus en turkoloog

Correcties en aanvullingen

Muziekzender

Anders dan in Muziekzender XITE gaat naar de VS (13 november, p. 17) wordt gesuggereerd trekt muziekzender XITE niet meer kijkers dan MTV.

Microsofts nieuwe magiër

In de auteursnaam bij het artikel Microsofts nieuwe magiër (Wetenschapsbijlage, 15 november) ontbrak een tweede s. Hij heet Gerard Janssen.

    • Armand Sag