Baas van een planeet

In eerdere Civilization-spellen leidde je een bestaand land van de steentijd naar de sterren, door je volk te laten groeien en door technologie te ontdekken. Beyond Earth plaatst je aan het hoofd van een kolonie op een pas ontdekte planeet. Wat volgt lijkt erg op de Civilization van vroeger: jij en concurrerende kolonies nemen om beurten beslissingen over wat je bouwt en waar je je troepen plaatst.

Er zijn echter grote verschillen in tactiek. Zo zijn de ‘buitenaardse wezens’ nu eens geen kanonnenvlees, zoals de barbaren dat wel waren in Civilization. Ecologie is een belangrijk thema: van de aarde meegenomen planten kunnen bijvoorbeeld het planetaire milieu verpesten. Zo biedt de game een fascinerende blik op hoe we als mensheid met een onontgonnen wereld kunnen omspringen. Wel jammer: de multiplayerfunctie is volledig defect. Het spel crasht als je samen probeert te spelen.

    • Harry Hol