Zoeken naar de invloeden

Dave Grohl nam zijn Foo Fighters mee naar acht Amerikaanse steden om eer te bewijzen aan de muziekcultuur van die steden: Chicago, New Orleans, Nashville, Austin, Washington, New York, Los Angeles en Seattle. Hij interviewde lokale muziekhelden voor een HBO-televisieserie en deed daarbij inspiratie op voor de teksten van het op locatie opgenomen Sonic Highways. De opzet blijft steken in goede bedoelingen, want op dit tamelijk ordinaire Foo Fighters-album met de gebruikelijke gespierde stadionrock moet de invloed van buitenaf met een vergrootglas gezocht worden. Joe Walsh speelt een solo. Gastmuzikanten Rick Nielsen van Cheap Trick en de Preservation Hall Jazz Band zijn begraven in de mix. Nog anoniemer zijn Grohls oude kameraden van de (pre-Nirvana) punkband Scream, die alleen een zinnetje mogen meezingen van het in de verte wel punkachtige The Feast and the Famine. Grohl had zich al die moeite kunnen besparen bij deze degelijke pas op de plaats.

    • Jan Vollaard