Amerikaan sticht ‘The James Franco Review’ uit onvrede over uitgeefcultuur

Acteur-schrijver-dichter James Franco in 2014 EPA/JASON SZENES

James Franco kan alles. Dat lijkt zo althans. De Amerikaanse acteur, bekend van zijn rol in de Spiderman-films, acteert, regiseert, schildert en schrijft. Zijn dichtbundel werd zelfs besproken in The New York Times. Reden voor een onbekende Amerikaanse schrijver om in actie te komen.

Om ook te profiteren van het merk ‘James Franco’ heeft schrijver Corinne Manning The James Franco Review opgericht. Dat alleen de naam al deuren opent in literatuurland werd pijnlijk duidelijk toen Franco’s dichtbundel in The New York Times gerecenseerd werd. Recensent David Orr schreef:

‘Dit boek zou niet door Graywolf (hoop ik) uitgeven worden als James Franco niet ‘James Franco’ was. Sterker nog, James Franco zou nu niet gerecenseerd worden als hij niet ‘James Franco’ was.’

Maar Franco háálde de krant tenminste. Manning hoopt jonge auteurs ook die kans te kunnen bieden.

Spreek je ‘inner James Franco’ aan

Een grap is het niet, het nieuwe literaire tijdschrift van de in Seattle woonachtige Manning. The James Franco Review is allereerst een oproep aan jonge Amerikaanse schrijvers. Die mogen zich best laten inspireren door Franco. Beginnende auteurs moeten met hun werk de boer op. Ze moeten assertiever zijn, meer positieve arrogantie uitstralen. Of, zoals Manning zegt The Los Angeles Times, ze moeten hun ‘inner James Franco’ aanspreken.

Kritiek op uitgeefcultuur

Maar met de oprichting van het tijdschrift geeft Manning ook kritiek op de huidige uitgeefcultuur, een cultuur waarin ‘deuren openzwaaien voor de naam ‘James Franco’:

“Wat zou er gebeuren als we allemaal toegang hadden tot dat profiel? Wat als wij allemaal het gevoel hebben dat we alles kunnen doen wat we willen?”

Dan haal je waarschijnlijk direct een grote krant, wat je ook schrijft. Manning vindt het zorgwekkend. In zo’n cultuur gaat het volgens Manning niet écht meer om creativiteit of verbeelding, maar vooral over hoe we ons positioneren.

    • Roderick Nieuwenhuis