Veilig chatten

Whatsapp gaat standaard je berichten versleutelen

Foto ANP/ Een telefoon met Whatsapp

Een opvallende toevoeging in de nieuwste update voor de Android-versie van Whatsapp: standaard zijn de berichten van gebruikers nu versleuteld. En niet zomaar versleuteld: sterker beveiligd werd een grote chatapplicatie nog nooit, schrijft technologiewebsite The Verge. Zelfs vergeleken bij soortgelijke tools van Google, Microsoft en Apple. De update wordt momenteel uitgerold.

De zogenoemde end to end-versleuteling werkt als volgt: nog voordat jij als gebruiker je bericht stuurt, wordt dit al versleuteld. Ze zijn dan onleesbaar voor mensen die ze zouden willen onderscheppen. En in tegenstelling tot berichten van, zeg, Facebook Chat of Gmail, kan Whatsapp zelf ze ook niet ontsleutelen. Ook niet als daarom verzocht wordt door de politie.

Whatsapp is voor de versleuteling gaan samenwerken met Open Whisper Systems, bekend van de apps TextSecure, Redphone en Signal. Volgens The Verge heeft Whatsapp met name goed gekeken naar die eerste. Ook TextSecure houdt namelijk berichten versleuteld zelfs al kraakt iemand de code ergens in de toekomst.

Privacyvoorwaarden Facebook

Het bericht over de versleuteling komt een paar dagen nadat Facebook zijn privacyvoorwaarden aanpaste zodat er waarschijnlijk juist meer gegevens gedeeld zouden kunnen worden tussen het sociale netwerk en bijvoorbeeld Whatsapp, vorig jaar overgekocht door Facebook voor 19 miljard dollar.

Het was ook die overname, die gebruikers van de immens populaire chatapp (meer dan 600 miljoen gebruikers) deed twijfelen aan de veiligheid van hun berichten, omdat Facebook niet bepaald de reputatie heeft het nauw te nemen met privacy. Toen kwam ook de app Telegram enorm in trek, een app die dezelfde end to end-encryptie aanbiedt als Whatsapp nu.

Onze techredacteur Marc Hijink over de versleuteling:

“Met 600 miljoen maandelijkse gebruikers is WhatsApp een dienst die smeekt om betere beveiliging tegen afluisteren. Al is de inhoud van WhatsApp berichten beter versleuteld, de vraag is of verkeersgegevens - wie communiceert er met wie - ook goed afgeschermd zijn. In het verleden waren veiligheidsdiensten met name in dit soort informatie geïnteresseerd.

Goede versleuteling begint standaard te worden, een reactie op afluisteraffaire van 2013. End to end-encryptie zit onder meer al in iMessage en Telegram; Google en Apple zijn al begonnen hun besturingssystemen standaard van encryptie te voorzien, zonder de sleutels op een centrale plaats te bewaren.
Het hoofd van de Britse geheime dienst GCHQ wond zich onlangs al op over de manier waarop techbedrijven de terroristen zouden “helpen”.

Vooralsnog is de versleutelingsoptie alleen nog onderdeel van de Android-versie van Whatsapp. Het is nog onbekend wanneer de optie er ook is voor iPhone-gebruikers.