‘Wall is over!’ De beroemde Lennon-muur in Praag is overgeverfd

Hij is niet zo prominent aanwezig als de Karelsbrug, niet zo in het oog springend als de astronomische klok op het grote plein. Maar toch: op menig tiplijstje voor Praag staat toch vaak de kleurrijke muur, gewijd aan John Lennon. Gisteren was hij opeens strak wit. Overgeverfd. Alleen de woorden “Wall is Over!” resteerden.

De overgespoten Lennon-muur in Praag.
De overgespoten Lennon-muur in Praag. Foto Reuters/ David W. Cerny

Hij is niet zo prominent aanwezig als de Karelsbrug, in het hoogseizoen één grote massa van Britten, bedelaars en beroepsafzetters, niet zo in het oog springend als de imposante astronomische klok op het grote plein. Maar toch: op menig tiplijstje voor Praag staat toch vaak een kleurrijk stuk muur geheel gewijd aan Beatles-legende John Lennon. Gisteren was hij opeens strak wit. Overgeverfd. Alleen de woorden “Wall is Over!” resteerden.

Een combinatiefoto: boven zoals de muur eind oktober was, onder zoals hij er vandaag uitzag.

Een combinatiefoto: boven zoals de muur eind oktober was, onder zoals hij er vandaag uitzag. Foto AP/ Petr David Josek

Na de moord op Lennon in 1980 begonnen mensen de muur in het hart van de wijk Malá Strana (Kleine zijde, Little Quarter) te verven als eerbetoon aan het muziekicoon. Onder het communistische regime werd het een symbool van vrijheid, een tegengeluid tegen het communisme. Mensen kwamen er samen om bloemen te leggen en kaarsen aan te steken. In 1989, na de Fluwelen Revolutie, die een einde maakte aan dat communistische regime, werd het een geliefde toeristische attractie.

Kunstproject

Het is niet zo dat mensen niet mochten bijdragen aan de muur. Integendeel, door de jaren heen is hij flink veranderd en zijn boodschappen en symbolen uit de jaren tachtig al lang niet meer te zien. Hij is ook al vaker overgeschilderd; in de beginjaren door de communistische autoriteiten die de muur zagen als ongewenste verafgoding van een westerse muzikant. En in 2000 voor het laatst zo grootschalig, toen als kunstproject.

Ook nu heeft een groep kunststudenten de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een eigen verklaring heeft die de muur overgeverfd voor het 25-jarige jubileum van het einde van de Fluwelen Revolutie:

“25 jaar geleden viel een grote totalitaire muur. Kunstacademiestudenten herdenken 1989 en bieden de ruimte aan nieuwe berichten van de huidige generatie.”

De boodschap “Wall is Over” lijkt een duidelijke verwijzing naar het Lennon-nummer ‘Happy Xmas (War is Over)’.

Ergens is het dus goedbedoeld. Het is volgens een van de studenten dan ook geen vandalisme, maar een kunstproject, schrijft persbureau AP. Maar dat maakt de eigenaar van de muur niet zoveel uit. De Orde van Malta schakelde - net als in 2000 trouwens - de politie in en onderneemt gerechtelijke stappen volgens televisiezenders in Tsjechië. Dat bevestigde de student die AP sprak.

De muur had nog maar net zijn dikke laag witte verf, of voorbijgangers zagen hun kans om er weer een boodschap op te spuiten. The Wall is never over! Just imagine… staat er inmiddels al. En zelfs een Nederlandse boodschap: “mijn posteriteit”. Al is dat woord niet meer terug te vinden in de huidige woordenboeken en -lijsten, er zal ongetwijfeld ‘nageslacht’ bedoeld worden, naar het Engelse posterity. De muur raakt binnen een dag al voller en voller.

De tweede muur in Hongkong

De Lennon-muur in Praag was recent nog inspiratie voor de demonstranten in Hongkong. Die beplakten de muur van een trap bij regeringsgebouwen in de stad met post-its waarop mensen onder andere hun wensen voor de democratie schreven.

In Praag had de muur toen ook een Hongkong-tintje gekregen. Daarop werd groot To Hong Kong from Prague, we support you gespoten en werden ook post-its geplakt.

Twitter avatar PragueFreedom Prague Freedom Come to #lennonwall Prague & write your msg for #hongkong #UmbrellaMovement -proud to support #OccupyCentral http://t.co/RvT7gztcuc