VN zet nieuwe stap in proces om Noord-Korea voor Strafhof te krijgen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een werkbezoek.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een werkbezoek. Foto Reuters/ KCNA

De Mensenrechtenraad van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen waarmee de Veiligheidsraad moet worden aangespoord om de slechte mensenrechtensituatie in Noord-Korea voor het Internationaal Strafhof te brengen.

Nu gaat de resolutie naar de gehele Algemene Vergadering. Die moet de resolutie goedkeuren voordat het naar de Veiligheidsraad gaat, schrijft persbureau AP. De resolutie kwam tot stand na een rapport van begin dit jaar waarin werd gesteld dat de slechte mensenrechtensituatie “alle andere in duur, intensiteit en verschrikkingen overtreft”.

Een video van Human Rights Watch met getuigenissen van Noord-Koreanen die in een strafkamp zaten:

Noord-Korea dreigt

Noord-Koreaanse functionarissen hebben al eerder geprobeerd de resolutie te laten ontsporen. En ook vandaag, voor de stem, waren er waarschuwingen van Noord-Koreaanse kant. Een adviseur van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor VN- en mensenrechtenproblematiek zei vandaag dat pogingen het land te straffen vanwege de mensenrechtensituatie “ons aanspoort om ons niet verder te onthouden van kernproeven”. Mocht de resolutie doorgaan, dan beloofde hij “onvoorzienbare en serieuze gevolgen”, schrijft AP.

    • Frank Huiskamp