Vervoersverbod pluimvee zeker twee keer overtreden

De pluimveeboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater) waar vogelgriep werd vastgesteld.
De pluimveeboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater) waar vogelgriep werd vastgesteld. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het vervoersverbod voor pluimvee in verband met vogelgriep is tot nu toe zeker twee keer overtreden. Dat maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend. Ook is bekend geworden dat het bedrijf waar de vogelgriep dit weekend is vastgesteld, nog zeker een maand dicht blijft.

De politie heeft gisteren twee keer vrachtwagens aan de kant gezet met daarin slachtafval van pluimvee. Dat gebeurde in noordoost-Nederland en Noord-Holland.

Sinds zondagochtend, toen op een kippenboerderij in Hekendorp een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep werd ontdekt, geldt in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Dat verbod geldt tot en met morgenochtend. In het gebied waar de uitbraak van vogelgriep is geconstateerd, geldt het verbod dertig dagen.

Besmette boerderij zeker een maand dicht

Het pluimveebedrijf in Hekendorp waar de ziekte is ontdekt, blijft zeker dertig dagen gesloten. Het bedrijf had 150 duizend kippen in zes stallen. De ruiming van deze dieren is naar verwachting vanmiddag klaar, zo heeft de gemeente Oudewater, waar Hekendorp bij hoort, vandaag aan de inwoners laten weten.

Als alle kippen weg zijn, wordt het bedrijf gereinigd en ontsmet. Daarna gaan de stallen twee weken op slot, waarna een controle volgt. Als het virus dan weg is, volgt na twee weken opnieuw een controle en pas daarna mag de kippenhouder zijn bedrijf weer opstarten.

In een straal van tien kilometer rondom het getroffen bedrijf staan veertien andere boerenbedrijven. Volgens de gemeente wordt morgen bekend of daar vogelgriep is gevonden. Gisteren bleek al dat de twee naaste buren van de pluimveehouderij niet zijn besmet.

Kans klein dat trekvogel verspreider vogelgriep is

De kans lijkt niet groot dat de recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is veroorzaakt door trekvogels. Zij lopen het virus hier juist op, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen. Onderzoek onder wilde eenden, dat vorige maand werd afgerond, wijst uit dat rondtrekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen, maar vatbaarder zijn voor virussen die hier heersen dan eenden die in Nederland blijven.

Een woordvoerder:

“Het is een goede zaak dat nu gekeken is naar wilde eenden, maar er zijn meer trekvogels zoals ganzen en steltlopers.”

Ze wacht de uitkomst af van de controles bij veertien pluimveebedrijven binnen een straal van tien kilometer rond het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp bij Gouda.

“Dan weten we weer iets meer, maar nog steeds niet alles.”

(Novum)