Limburgse moeder haalt dochter uit IS-kalifaat

Een Maastrichtse moeder heeft haar negentienjarige dochter Aïcha weggehaald uit Raqqa, de hoofdstad van de ‘Islamitische Staat’. De twee zijn aangehouden bij de grens met Turkije en zitten nu vast in dat land omdat de dochter zonder paspoort reist. Haar advocate Françoise Landerloo verwacht dat ze binnen een week vrijkomen.

Aïcha – wier achternaam de advocaat niet noemt – reisde in februari naar Syrië om te trouwen met de Turks-Nederlandse jihadstrijder Omar Yilmaz, een voormalige militair van de landmacht. De jonge vrouw bekeerde zich vorig jaar zomer tot de islam en raakte door een reportage in Nieuwsuur onder de indruk van Yilmaz. Via internet kwam ze met hem in contact.

Moeder Monique reisde in oktober naar Turkije om te proberen haar dochter op te sporen. Dat lukte niet. Ze kwam niet eens de Turks-Syrische grens over. Na een nieuw bericht van Aïcha reisde de moeder vorige week opnieuw naar het Midden-Oosten en ging ze gesluierd het kalifaat binnen. In een interview met Radio1-programma De Nieuws BV vertelde Monique vorige week dat er mogelijk relatieproblemen waren tussen Aïcha en Omar. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken meldt dat het departement de zaak kent en consulaire bijstand verleent.