Slachtoffers aanslag Jeruzalem zijn drie Amerikanen en een Brit

De synagoge waar de aanval door twee Palestijnen vanmorgen plaatsvond.
De synagoge waar de aanval door twee Palestijnen vanmorgen plaatsvond. AFP / Jack Guez

De slachtoffers van de aanslag op een synagoge in West-Jeruzalem zijn drie Amerikanen en een Brit. Dat heeft de Israëlische politie bekendgemaakt na identificatie.

De slachtoffers zijn volgens de politie immigranten met een dubbele nationaliteit. In de ultraorthodoxe wijk waar de aanval plaatsvond, Har Nof, wonen veel westerse immigranten.

De aanslag, vanmorgen vroeg uitgevoerd door twee Palestijnse jongemannen met messen, bijlen en een pistool, is een van de dodelijkste in jaren. Premier Netanyahu heeft gezegd met harde hand terug te slaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, nauw betrokken bij het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, heeft de aanslag scherp veroordeeld. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de aanslag veroordeeld. Hamas daarentegen “verwelkomde” de aanslag.

Aanval is uitzonderlijk

Afgelopen weken vonden meer aanslagen plaats in Israël, maar deze aanval is anders, zegt onze correspondent Derk Walters:

“Het is uitzonderlijk dat dit gebeurt in een Joodse wijk in West-Jeruzalem. En in een synagoge: dat is doorgaans niet de plek waar aanslagen worden gepleegd. Iemand op Twitter zei dat dit al dertig jaar niet meer is voorgekomen; een andere twitteraar wees daarop op een aanslag zes jaar geleden op een Joodse school. In elk geval zijn dit soort plekken niet gebruikelijk voor aanslagen door Palestijnen.

“Van die zes aanslagen in de afgelopen weken wordt gezegd dat ze zijn voortgekomen uit woede over Joden die toegang zoeken tot de Tempelberg. En dat zijn over het algemeen juist niet de ultraorthodoxe joden, maar de nationaal-religieuze joden, met meer zionistisch gedachtegoed. Daarom is het opvallend dat de Palestijnen een orthodox-joodse wijk zijn ingegaan.”

De daders van de aanslag van vanmorgen zijn door de politie doodgeschoten.