Shortlist VSB Poëzieprijs 2015 bekendgemaakt

De dichters Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015, de grootste Nederlandse poëzieprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Dat is zojuist in VPRO-radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ bekendgemaakt.

Dichter Antoine de Kom (l) en burgemeester en tevens jurylid Ahmed Aboutaleb tijdens de uitreiking van de VSB Poezieprijs 2014, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. De Kom, nu jurylid, won de prijs begin dit jaar met zijn bundel '‘Ritmisch zonder string’'.
Dichter Antoine de Kom (l) en burgemeester en tevens jurylid Ahmed Aboutaleb tijdens de uitreiking van de VSB Poezieprijs 2014, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar. De Kom, nu jurylid, won de prijs begin dit jaar met zijn bundel '‘Ritmisch zonder string’'. ANP KIPPA LEX VAN LIESHOUT

Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2015, de grootste Nederlandse poëzieprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Dat is zojuist in VPRO-radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ bekendgemaakt.

De vijf dichters zijn door de jury, onder leiding van NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, op de shortlist gezet met de bundels Vlinderslag (Gerbrandy), Ik trek mijn species aan (Janssen), Archaïsch de dieren (Knibbe), Mens Dier Ding (Schaffer) en Wij totale vlam (Verhelst).

Vierde nominatie Schaffer

Voor Piet Gerbrandy (1958), Sasja Janssen (1968) en Peter Verhelst (1962) betreft het de eerste nominatie voor de VSB-prijs, die voor het eerst in 1994 werd uitgereikt. Hester Knibbe (1946) haalde haar enige VSB-nominatie binnen met haar bundel Een hemd van vlees (1994).

Alfred Schaffer (1973) werd drie keer eerder voor de VSB Poëzieprijs genomineerd: met zijn bundels Dwaalgasten (2002), Geen hand voor ogen (2004) en Kooi (2008)

‘Werkelijke spanning

Het samenstellen van de shortlist viel de jury zwaar. Dat valt op te maken uit het voorlopige juryrapport. De selectieprocedure zorgde voor ‘werkelijke spanning binnen de jury’. Een gevolg van de kwaliteit van de ingezonden bundels - die was hoog. Volgens de jury van een ‘verbluffend hoog niveau’ zelfs.

In totaal werden er 107 bundels ingestuurd. Vernieuwingsdrift was in het gros van die bundels niet terug te vinden, vond de jury. Wel ‘humor, oorspronkelijkheid en kwaliteit’.

Grootste poëzieprijs van Nederland

De VSB Poëzieprijs is de grootste Nederlandse poëzieprijs. Aan de prijs is een geldbedrag van € 25.000,- verbonden. De prijs werd sinds 1994 onder andere gewonnen door Hugo Claus (1994), Leo Vroman (1996), Gerrit Kouwenaar (1997) en Leonard Nolens (2008).

Huidig jurylid Antoine de Kom kreeg begin dit jaar de VSB-prijs 2014 toegekend voor zijn bundel Ritmisch zonder string. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2015 vindt plaats op 28 januari 2015 in Rotterdam.