Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

OM onderzoekt racistische reacties

foto Memphis Depay

Het Openbaar Ministerie bekijkt of de racistische reacties op een selfie van Oranjespeler Memphis Depay mogelijk strafbaar zijn. Het gaat om een oriënterend onderzoek. International Leroy Fer plaatste de foto, met daarop negen gekleurde spelers van het Nederlands elftal, vrijdag op social media. Vooral op Facebook, waar nieuwssite Voetbalzone de selfie plaatste, kwamen veel racistische reacties. De spelers werden vergeleken met Zwarte Pieten, slaven en apen.

De KNVB vindt dat het Openbaar Ministerie actie moet ondernemen. Na overleg met de spelersgroep heeft de voetbalbond besloten voorlopig geen aangifte te doen.