Presentator draagt een jaar hetzelfde pak

None

Een Australische televisiepresentator heeft een jaar lang vrijwel elke dag hetzelfde pak aangehad. Karl Stefanovic, die sinds 2005 werkt voor ochtendnieuwsprogramma Today, uitgezonden op een van de populairste commerciële zenders, wilde ermee aantonen dat mannen niet worden beoordeeld op kleding en vrouwen wel. Zijn vrouwelijke medepresentator Lisa Wilkinson krijgt al jaren om de haverklap commentaar van kijkers op wat ze aan heeft. Ze beklaagde zich vorig jaar in een prominente lezing over de verschillende behandeling van mannen en vrouwen in de media.

Stefanovic nam daarop de proef op de som. De veertigjarige presentator droeg het pak eerst twee dagen achter elkaar. Het viel niemand op, dus bleef hij het dragen. Slechts een paar keer bracht hij het naar de stomerij. Alleen de stropdas veranderde elke dag. Geen enkele kijker begon erover.

„Ik word beoordeeld op mijn interviews, mijn slechte humor – gewoon, op hoe ik mijn werk doe”, zei Stefanovic afgelopen weekend tegen een Australische krant. „Terwijl vrouwen vaak worden beoordeeld op wat ze dragen of hoe hun haar zit.”

Zijn directe collega’s wisten ervan. Het viel hun wel op dat er al een hele tijd een vlek op de rechterschouder zat, en dat het pak begon te stinken. Ook Stefanovic is blij dat het experiment ten einde is: „Het werd moeilijker en moeilijker om het te dragen.”