Schippers waarschuwt tegen antibioticaresistentie

Volgens het ECDC vallen door antibioticaresistentie in Europa jaarlijks ongeveer 25.000 doden. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) roept de Nederlandse zorgsector op om maatregelen te nemen tegen antibioticaresistentie. De minister wil onder meer dat er nieuwe soorten antibiotica worden ontwikkeld.

Schippers doet haar oproep in een videoboodschap op European Antibiotic Awareness Day, een initiatief van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

ECDC: 25.000 doden door antibioticaresistentie

Volgens het ECDC vallen door antibioticaresistentie in Europa jaarlijks 25.000 doden. Ook is er sprake van 1,5 miljard aan vermijdbare zorgkosten, onder andere veroorzaakt door extra ligdagen en isolatiemaatregelen.

Door antibioticaresistentie ontstaat het gevaar dat infecties niet meer bestreden kunnen worden. Schippers: “Als antibiotica niet meer werken, worden transplantaties, kankerbehandelingen, maar ook routineoperaties levensgevaarlijk of onmogelijk. Een simpele blaasontsteking kan fataal worden.”

Schippers: nieuwe antibioticasoorten nodig

De minister roept de gehele zorgsector daarom op om infecties te voorkomen; goede basishygiëne is hiervoor cruciaal. Daarnaast wordt resistentie voorkomen door zuinig om te gaan met antibiotica.

Ook stelt Schippers dat er nieuwe soorten antibiotica ontwikkeld moeten worden waar nog geen resistentie tegen is ontwikkeld.

    • Eva de Valk