Scherpe veroordeling aanval synagoge Jeruzalem

De internationale gemeenschap heeft de dodelijke aanval op de synagoge in Jeruzalem vanmorgen scherp veroordeeld. De daders, gewapend met messen, bijlen en een pistool, hebben vier mensen gedood. Daarna werden ze doodgeschoten door de Israëlische politie.

Een ultraorthodoxe joodse man bidt bij de plek van de aanval.
Een ultraorthodoxe joodse man bidt bij de plek van de aanval. AFP / Gali Tibbon

De internationale gemeenschap heeft de dodelijke aanval op de synagoge in Jeruzalem vanmorgen scherp veroordeeld. De twee daders, gewapend met messen, bijlen en een pistool, hebben vier mensen gedood. Daarna werden ze doodgeschoten door de Israëlische politie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verzoekt Palestijnse leiders onmiddellijk stappen te nemen tegen de toename van het geweld. Hij heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan de telefoon gecondoleerd en hem zijn steun betuigd. Ook heeft hij de Palestijnse president Mahmoud Abbas gesproken, om hem te laten weten dat hij de verwerpende verklaring van Abbas steunt.

Kerry:

“Onschuldige mensen die aan het bidden waren, zijn gestorven in het heiligdom van de synagoge. Ze zijn vermoord op die heilige plaats. Een pure terreurdaad; zinloze wreedheid. Ik roep alle Palestijnse leiders, op elk niveau, op om dit te veroordelen in de meeste krachtige bewoordingen. Dit geweld verdient nergens een plaats.”

Abbas:

“Het presidentschap veroordeelt de aanval op joodse gelovigen in hun gebedsplaats en veroordeelt de moord op burgers, wie er ook achter zit.”

Netanyahu zei dat zijn land “met harde hand” zal reageren op de aanval. Hij gaf zowel Hamas als Abbas de schuld van de aanslag.

Netanyahu:

“Dit is een direct gevolg van het aanzetten tot geweld door Hamas en Mahmoud Abbas, wat door de internationale gemeenschap op onverantwoorde wijze is genegeerd. We zullen met harde hand reageren op deze brutale moord op Joden die wilden bidden en werden vermoord door verachtelijke moordenaars.”

Koenders:

“Verschrikkelijk. Dit is een aanslag op een podium van de joodse religie in een synagoge. Dat betekent dat de situatie die we de afgelopen maanden hebben zien verscherpen, een religieuze achtergrond krijgt. En dat is levensgevaarlijk. Ik vind dit echt schokkend. Wij moeten hier direct mee aan de gang om te zorgen dat op alle fronten deëscalatie plaatsvindt. Ik zie hier grote risico’s in.

Terreurorganisatie Hamas heeft laten weten de aanslag te verwelkomen.