Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Regering had scenario klaarliggen voor terugkeer naar gulden’

Gulden- en eurobiljetten uit de collectie van het Geldmuseum in Utrecht. Foto: ANP / Jeroen Jumelet
Gulden- en eurobiljetten uit de collectie van het Geldmuseum in Utrecht. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

De Nederlandse regering had tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012 een scenario klaarliggen om de gulden weer in te voeren als Nederlands betaalmiddel.

Dat meldt het tv-programma Argos Medialogica van omroepen Human en VPRO op basis van eigen onderzoek. Een speciaal multidisciplinair team van onder anderen juristen, buitenlandspecialisten en economen besprak de geheime noodscenario’s op het ministerie van Financiën, aldus een persbericht van Argos Medialogica. Voor het uiterste geval lag het scenario ‘Florijn’ klaar: een terugkeer naar de gulden als de euro zou vallen.

Het televisieprogramma baseert zijn bevindingen op anonieme bronnen rondom het ministerie van Financiën. Een woordvoerder van het ministerie wil het bestaan van het scenario Florijn tegenover Argos Medialogica bevestigen noch ontkennen. “Wij hielden met alles rekening, maar zetten in op herstel van de euro”, aldus de woordvoerder.

UPDATE 14.36: Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bevestigt tegenover RTLZ dat het kabinet zich op het hoogtepunt van de eurocrisis inderdaad heeft  voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Volgens Dijsselbloem was het destijds niet mogelijk om daar openlijk over te spreken, omdat dat paniek op de financiële markten zou kunnen veroorzaken. “Dus je bereidt je voor, maar je maakt het niet bekend. Heel verstandig.”

De Jager: Nederland werkte samen met Duitsland

Oud-minister Jan Kees de Jager bevestigt dat er verschillende scenario’s werden onderzocht. De Jager tegen Argos Medialogica:

“Het team kwam regulier op vrijdagmiddag na de ministerraad bij elkaar op het ministerie van Financiën, maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen.”

Volgens De Jager werd er bij het opstellen van scenario’s nauw samengewerkt met Duitsland:

“Het feit dat er in Europa meerdere scenario’s werden besproken vonden sommige landen al heel eng. Die deden dat helemaal niet, opvallend genoeg. Wij waren één van de weinige landen, samen met Duitsland. Wij hadden ook samen zelfs een team dat scenario’s besprak, Duitsland-Nederland.”

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) dacht in 2012 na over de terugkeer naar de gulden. In maart dit jaar zei president Klaas Knot in het tv-programma College Tour: “Er zijn toen momenten geweest waarop wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario’s en voorbereidingen zijn gaan treffen. Ik wil daar nooit meer in terechtkomen.”

De aflevering over de financiële crisis van Argos Medialogica wordt vanavond om 23.00 uur uitgezonden op NPO 2. Bekijk hier de trailer: