Politie Hongkong ruimt barricades op, zonder verzet

Zonder geweld is in Hongkong vanochtend begonnen met het opruimen van de barricades en tenten, waarmee duizenden pro-democratische studenten bijna acht weken lang het centrum blokkeerden. De politie stuitte niet op verzet en werd soms zelfs geholpen door demonstranten. Studentenleiders, onder wie de 17-jarige Joshua Wong, zeiden „een wettelijk bevel” van de hoogste rechter te respecteren.

Inzet van de demonstraties, waar in de eerste weken meer dan 100.000 hoofdzakelijk jonge Chinezen aan deelnamen, was het recht om in algemene verkiezingen de bestuurlijke leider van Hongkong – de ‘chief executive’ – te kandideren en te kiezen. De autoriteiten in Beijing hebben deze eis meteen afgewezen. Hongkongers mogen in 2017 weliswaar een nieuwe ‘burgemeester’ kiezen, maar de Chinese overheid bepaalt wie de „loyale, vaderlandslievende” kandidaten zijn.

De wekenlange demonstraties kenmerkten zich door het vreedzame karakter. Daardoor behielden de studenten lange tijd de steun van de bevolking en voorkwamen zij dat de autoriteiten het leger inzetten.

Na de eerste weken werd duidelijk dat de Chinese leiders geen herhaling wilden van het bloedbad in 1989 toen op 4 juni van dat jaar de maandenlange demonstraties op het Tiananmenplein in Beijing met zwaar geweld werden beëindigd. Een herhaling van dat drama zou de Chinese leider Xi Jinping, gastheer van de recente APEC-top, ernstig in verlegenheid hebben gebracht. (NRC)