Landing op komeet als tekenfilmserie

None

Het verhaal van ruimtesonde Rosetta en komeetlander Philae kreeg vorige week een wonderlijke climax, maar is niet afgelopen. Hetzelfde geldt voor de schattige tekenfilmserie over het duo op YouTube, vorige week kwam aflevering vijf online.

Rosetta en Philae worden voorgesteld als kubusjes met pretogen, die vrolijk fotograferend door het heelal trekken. Als achtergrond worden foto’s gebruikt, bijvoorbeeld die van de komeet zelf. Als de landing nadert, zien we Rosetta gebrild een boek bestuderen terwijl Philae over haar schouder meekijkt. Komeetstof wordt opgezogen met een stofzuiger. Overleg met mission control wordt gevoerd via een ouderwetse telefoonhoorn. Het is onderhoudend voor alle leeftijden. Ten slotte trekt Philae bergschoentjes aan en vult een rugzak met gereedschap en een pakje boterhammen. Het maakt nieuwsgierig hoe het drama van vorige week zal worden verteld.

ESA experimenteert zo met nieuwe vormen om ruimtevaart over het voetlicht te krijgen. Speciaal voor kinderen is er Comet Quest (in samenwerking met NASA), een spelletje waarin je de lander op het goede moment moet afzetten, waarna je komeetuitbarstingen fotografeert, deeltjeszwermen ontwijkt, en data van Philae ontvangt en naar de aarde stuurt. Er ontbreekt wel een belangrijk onderdeel: het stuiteren.

    • Herbert Blankesteijn