Omzet en winst van Imtech verder gedaald

De dure reddingsoperatie veroorzaakt verlies bij Imtech. Het bedrijf onderzoekt of het een Duitse voetbalclub dubieus heeft gesponsord.

De omzet en winst van installatiebedrijf Imtech zijn de eerste drie kwartalen van dit jaar gedaald. Dat blijkt uit de resultaten die het bedrijf vanochtend heeft gepubliceerd.

Imtech, recentelijk van de ondergang gered door banken en beleggers, maakte in de eerste drie kwartalen 2,9 miljard euro omzet. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 3,2 miljard euro. Ook het verlies is licht opgelopen, naar 377 miljoen euro.

Afgelopen zomer moest Imtech een grote reddingsoperatie optuigen vanwege de hoge schuld. Als gevolg van fraude was die opgelopen tot ruim 1,1 miljard euro. Om de schuld te verlagen, haalde het bedrijf zo’n 800 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen en verkoop van zijn ICT-divisie.

Het verlies over de eerste drie kwartalen wordt vooral veroorzaakt door kosten die samenhangen met deze reddingsactie, zei bestuursvoorzitter Gerard van de Aast vanochtend in een telefonische persconferentie. „Reorganisatiekosten, hoge rentelasten en advieskosten. Die kosten bedroegen voor de eerste drie kwartalen van dit jaar zo’n 320 miljoen euro.

Imtech (23.000 werknemers) raakte vorig jaar in de problemen toen er boekhoudfraude aan het licht kwam bij dochterbedrijven in Duitsland en Polen. Sindsdien komen met enige regelmaat nieuwe affaires bovendrijven. Begin dit jaar berichtten Zwitserse media dat ook een Zwitserse dochter van Imtech gefraudeerd zou hebben. Managers van het bedrijf zouden een ambtenaar hebben omgekocht om een opdracht binnen te halen.

Eerder deze maand bleek dat Imtech mogelijk mededingingswetten heeft overtreden in Duitsland. Het bedrijf is een inter onderzoek begonnen na een melding van een klokkenluider.

Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat Imtech nu ook onderzoek doet naar onregelmatigheden bij sponsoring van de Duitse voetbalclub VfR Aalen. De Telegraaf schreef vandaag dat Imtech via valse facturen geld in de club heeft gepompt. Een klokkenluider heeft zich afgelopen mei bij Imtech gemeld met verhalen over dubieuze sponsoring van de profclub uit de tweede Bundesliga.

De club werd tot 2013 door Imtech gesponsord. Maar naast het officiële jaarlijkse sponsorbedrag zou via schimmige constructies nog meer geld in de club gestoken zijn. De toenmalige top van de Duitse tak van Imtech wilde hiermee volgens de krant proberen de club uiteindelijk in de top mee te laten doen, wat ook goed zou zijn voor het imago van Imtech.

De woordvoerder van Imtech wil niet op de kwestie reageren zolang het onderzoek loopt. „In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat we klokkenluiders altijd serieus nemen”, aldus de woordvoerder.