‘Verzet van Nederland’

Nederland heeft zich verzet tegen een internationale maatregel die belastingontwijking door multinationals moet bestrijden. Dat zegt Pascal Saint-Amans, hoofd belastingaanpak van de Oeso, de club van 34 rijke landen, tegen deze krant.

De bewuste maatregel beperkt de fiscale voordelen voor ‘innovatieve’ bedrijven. Nederland heeft zo’n fiscale regeling voor onder meer technologie- en farmaciebedrijven. Die voordelen kunnen volgens de Oeso leiden tot belastingontwijking. De Oeso werkt in opdracht van de G20 aan vergaande plannen tegen belastingontwijking. Ook Nederland steunt die.

Volgens het ministerie van Financiën heeft Nederland zich niet verzet, maar heeft wel een „ander uitgangspunt” in de discussie. Staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) toonde zich onlangs in een Kamerbrief enthousiast over de Oeso-plannen en zei dat Nederland „intensief” meewerkt. (NRC)