‘Oekraïne verijdelt aanslag op Nederlandse delegatie in Charkov’

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU beweert een aanslag te hebben verijdeld op een Nederlandse delegatie die in Charkov een fabriek zou bezoeken. De vermoedelijke daders zouden getraind zijn door de Russische inlichtingendienst FSB.

Minister Koenders op 8 november tijdens een ceremonie op het vliegveld van Charkov.
Minister Koenders op 8 november tijdens een ceremonie op het vliegveld van Charkov. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe beweert een aanslag te hebben verijdeld op een Nederlandse delegatie die in Charkov een fabriek zou bezoeken. De vermoedelijke daders zouden getraind zijn door de Russische inlichtingendienst FSB.

Dat meldt het persbureau Interfax-Ukraine op gezag van het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBOe Valentin Navilaitsjenko. Volgens de chef is er een aantal mensen gearresteerd die van plan waren om een aanslag te plegen op de Malysjev-fabriek op het moment dat een Nederlandse delegatie het complex ging bezoeken op 8 november. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was één van de bezoekers.

Doelwit was plek waar brokstukken MH17 worden opgeslagen

De veiligheidsdienst baseert zich op een verklaring van een inwoonster van Charkov. Zij zou van de Russische militaire geheime dienst GRU opdracht hebben gekregen om een groep samen te stellen voor sabotageacties in de omgeving van Charkov. De groep zou getraind zijn in een kamp in Tambov. De SBU kwam het complot naar eigen zeggen op het spoor nadat bij een aanslag op een café in Charkov twaalf mensen waren gearresteerd. Twee van hen zouden betrokken zijn bij de verijdelde aanslag op de Nederlandse delegatie.

Een deel van de verklaring die de vrouw heeft gegeven:

“Door mijn contact in Rusland is mij medegedeeld dat op 8 november in Charkov een Nederlandse delegatie onder leiding van de minster van Buitenlandse Zaken aanwezig zou zijn, en dat zij de Malisjev-fabriek zouden bezoeken. Ik moest een springlading plaatsen in de buurt van de Malisjev-fabriek op de route van deze delegatie.”

De SBOe brengt echter vaker berichten naar buiten die later niet waar blijken te zijn. In Oekraïne woedt namelijk een hevige propagandaoorlog tussen de Oekraïense autoriteiten, de rebellen en Rusland. Het is daarom ook de vraag of de verklaring van de vrouw uit Charkov wel echt is.

Voor minister Koenders was het bericht van persbureau Interfax vanmiddag in de Tweede Kamer nog nieuw. Hij zei dat het ministerie de berichtgeving gaat onderzoeken.

    • Philippus Zandstra