Iran en Westen starten laatste onderhandelingen

Iran gaat vandaag in Wenen de laatste onderhandelingsronde in met de zogeheten P5+1-landen. Het is een laatste poging tot het sluiten van een definitief nucleair akkoord. Vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en de VS) plus Duitsland proberen Iran er al anderhalf jaar toe te bewegen zijn nucleaire programma terug te schroeven. In ruil daarvoor worden sancties die zwaar drukken op de Iraanse economie opgeheven. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapenprogramma. Teheran ontkent dit. Een jaar geleden bereikten de onderhandelaars een voorlopig akkoord, dat in juli afliep. Nieuwe gesprekken liepen tot nu toe op niets uit. Onder meer omdat Iran weigerde het aantal nucleaire centrifuges terug te brengen, zoals de westerse partijen eisten. Het akkoord moet uiterlijk 24 november zijn bereikt.

    • NRC