Salaris is helemaal niet belangrijk, zeggen jonkies

Beeld iStock, bewerking NRC Q

‘Goede carrièremogelijkheden.’ Op de Zuidas vindt de “dure koffie drinkende, niet met tegenslag omgaan kunnende, jobhoppende” generatie Y (geboren tussen 1979 en 1999) dat het belangrijkste in een toekomstige baan. Belangrijker dan een hoog salaris en een bonus, blijkt uit onderzoek van Robert Half onder financiële dienstverleners.

Generatie X, geboren tussen 1965 en 1978, zegt daarentegen salaris wél een doorslaggevende reden te vinden om een bedrijf te verlaten. Hun kosten van levensonderhoud zijn dan ook hoger.

25 procent van de babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) zegt een slechte relatie met baas en collega’s de voornaamste reden te vinden om een bedrijf te verlaten. Niet verrassend als je je hele leven al bij hetzelfde bedrijf zit en de voordelen hebt gepakt van een periode met bonussen, een goed pensioen en een degelijk salaris.

Om tegemoet te komen aan die wens van een balans tussen werk en privé treffen werkgevers daarom de volgende maatregelen:

Voor het onderzoek werden 725 mensen werkzaam in de financiële dienstverlening ondervraagd. Daarvan zijn 200 financieel directeur, 200 werkzaam op de personeelszakenafdeling en 325 financieel boekhoudkundig medewerker.

    • Liza Jansen