Netanyahu: golf van terreur in Jeruzalem - dodental nu op vijf

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zit zijn land momenteel “midden in een terreurgolf gericht op Jeruzalem”. In zijn eerste uitgebreide reactie op de aanslag van vandaag op een synagoge in de stad, waar twee Palestijnen vier mensen doodden, herhaalde hij dat er hard op gereageerd zal worden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens de persconferentie.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens de persconferentie. Foto Reuters/ Baz Ratner

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zit zijn land momenteel “midden in een terreurgolf gericht op Jeruzalem”. In zijn eerste uitgebreide reactie op de aanslag van vandaag op een synagoge in de stad, waar twee Palestijnen vier mensen doodden, herhaalde hij dat er hard op gereageerd zal worden.

Vanmorgen vroeg doodden twee jonge Palestijnen, gewapend met messen, bijlen en een pistool, een Britse en drie Amerikaanse immigranten in een ultraorthodoxe wijk in West-Jeruzalem. Het was een van de dodelijkste aanslagen in jaren en het volgende hoofdstuk in de steeds hoger opgelopen spanningen in de stad.

Update 23.20 uur: Een agent die gewond raakte bij de aanval op de synagoge is bezweken aan zijn verwondingen, schrijft persbureau AFP. Daarmee staat het dodental van de aanslag nu op vijf.

De daders zijn na de aanval gedood door de politie. Hun huizen, de “huizen van terroristen”, zullen verwoest worden, herhaalde Netanyahu vanavond. Hij heeft veiligheidstroepen verder opdracht gegeven de beveiliging in de stad aan te scherpen, net als strafmaatregelen tegen de mensen die “aanzetten tot haat”.

Veroordeling door Abbas ‘niet genoeg’

De aanval werd toegejuicht door Hamas, maar scherp veroordeeld door Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, en onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Het is positief dat Abbas de aanval veroordeelt, zei Netanyahu vanavond, maar hij doet volgens hem nog niet genoeg met betrekking tot de situatie, schrijft AFP.

“Hamas, de islamistische beweging in Israël en de Palestijnse Autoriteit gaan door met het verspreiden van laster tegen Israël. Zonder terroristen te sturen om aanvallen uit te voeren, staat Abbas toe dat de Palestijnse Autoriteit aanzet tot geweld.”

Netanyahu riep de internationale gemeenschap op om de Palestijnse Autoriteit te verzoeken te “stoppen met het aanzetten tot haat richting Israël”.

Reeks aanslagen

De aanslag van vandaag was de recentste in een reeks die een paar weken terug begon. Maar deze aanslag verschilde van de andere, zo zei onze correspondent Derk Walters eerder vandaag:

“Van die zes aanslagen in de afgelopen weken wordt gezegd dat ze zijn voortgekomen uit woede over Joden die toegang zoeken tot de Tempelberg. En dat zijn over het algemeen juist niet de ultraorthodoxe joden, maar de nationaal-religieuze joden, met meer zionistisch gedachtegoed. Daarom is het opvallend dat de Palestijnen een orthodox-joodse wijk zijn ingegaan.”

Erkenning Palestina

Het Spaanse parlement heeft met een grote meerderheid voor de erkenning van een Palestijnse staat gestemd, schrijft persbureau AP. Die stemming was echter wel puur symbolisch. Zulke symbolische stemmingen waren er vorige maand al in Groot-Brittannië en Ierland, beide ook aangenomen. Zweden ging eind oktober een stukje verder en erkende een Palestijnse staat officieel.

De PvdA wil dat er in Nederland weer debat gevoerd gaat worden over deze kwestie, zei Kamerlid Michiel Servaes vanavond in de Tweede Kamer, schrijft persbureau Novum. Ze weet dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer is voor de erkenning van een Palestijnse staat, maar wil de discussie in ieder geval “aanzwengelen”.

Lees ook: een tijdlijn van de gebeurtenissen in en rond Jeruzalem van de afgelopen weken.

    • Frank Huiskamp