Holland Amerika Lijn

Het soberste bedrijf van het Damrak belegt beter dan Warren Buffett

Foto ANP

Van radiozender BNR tot je bureaustoel en brillenketen Pearle. Het imperium van HAL is groot. Vaak zonder het te weten hebben veel Nederlanders er dagelijks mee te maken. Vandaag komt het bedrijf met een kwartaalupdate. Zes dingen die je moet weten.

1. De roots

HAL staat voor Holland Amerika Lijn. Die bestaat nog steeds maar is sinds 1989 eigendom van de in Seattle gevestigde Carnival Corporation: een van de grootste cruiseorganisatoren ter wereld.

HAL (of beter gezegd de Quote 500-familie Van der Vorm) verkocht de cruiseschepen in 1989 voor omgerekend zo’n 530 miljoen euro en begon met dat geld een investeringsmaatschappij. De aandelen van die HAL Holding zijn in het bezit van HAL Trust en die is genoteerd aan het Damrak.

2. Sober

Aan opsmuk doet HAL niet. Een afdeling met woordvoerders? Waarom? HAL is zonder twijfel het soberste bedrijf van de AEX. De website is al jaren onveranderd en ongekend eenvoudig.

Waar andere bedrijven vaak nogal uitpakken met hun jaarverslag, houdt HAL het simpel. Het bevat geen plaatje, geen taartdiagram. Niks.

Jaarverslag 2013

Hetzelfde zie je terug bij de leiding. Topman Martijn van der Vorm (zijn familie bezit de meeste aandelen) stapte in september na 25 jaar uit het bestuur van HAL. In die 25 jaar gaf hij geen enkel interview. En ook bij zijn vertrek wilde hij niet meewerken aan een profiel. “Een onopvallende man in een lange regenjas. Hij wil niet al te zichtbaar zijn”, zo omschrijft een zakenrelatie hem.

3. HAL doet het heel goed

Qua koersontwikkeling deed HAL het de afgelopen tien jaar bijna vier keer beter dan de AEX.

De beleggingen van HAL renderen, nogal. Het Financieele Dagblad (100 procent eigendom van HAL) meldde vorige week dat HAL het zelfs beter doet dan Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett.

4. De strategie

HAL zelf meldt langetermijninvesteringen te doen in bedrijven. Het maakt niet echt uit in welke sector. Belangrijke voorwaarde is wel dat HAL invloed heeft op de koers.

“HAL’s strategy is focused on acquiring significant shareholdings in companies, with the objective of increasing long-term shareholder value… HAL does not confine itself to particular industries. Given the emphasis on the longer term, HAL does not have a pre-determined investment horizon.”

5. De beleggingen

De beleggingen van HAL zijn onder te verdelen in een aantal categorieën en volgens HAL goed voor een (netto-vermogens) waarde van 7,3 miljard euro.

Zo is HAL nogal groot in de brillen en lenzen. Via belangen in verschillende optiek-retailketens zit HAL daarmee achter ruim 5.000 winkels in 41 landen. Goed voor ruim 23.000 werknemers en een winkelomzet van bijna 3 miljard euro in 2013.

Pearle en Eyewish? Eigendom van HAL via GrandVision, waar het vrijwel alle aandelen van bezit en waarvan een kwart naar de beurs wordt gebracht.

Ook is HAL machtig op maritiem vlak. Zie de grote belangen in Boskalis (34,3 procent volgens jaarverslag 2013), Vopak (48,2 procent) en SBM Offshore (13,5 procent). Fugro lijkt het volgende doelwit, want Boskalis kocht deze maand in een klap 15 procent van de aandelen. HAL bezit overigens ook nog eens 62,9 procent van de Anthony Veder Groep (een Rotterdamse scheepvaartonderneming die gastankers exploiteert).

6. Exotisch

De schepen zijn verkocht, maar het water heeft HAL nooit helemaal losgelaten. (Al lijken daar vooral goede fiscale redenen voor te zijn).

Het hoofdkantoor van HAL ligt op Curaçao.

De HAL Trust wordt beheerd vanuit Bermuda.

Oh, de Holding heeft trouwens ook een hoofdkantoor in Monaco. Daar woont ook (een deel van) de familie Van der Vorm.