‘Nederland verzette zich tegen OESO-aanpak belastingontwijking’

Beeld iStock

Nederland heeft zich verzet tegen een internationale maatregel die belastingontwijking door multinationals moet bestrijden. Dat zegt Pascal Saint-Amans, hoofd belastingaanpak van de Oeso, de club van 34 rijke landen, tegen NRC Q.

De bewuste maatregel beperkt de fiscale voordelen voor ‘innovatieve’ bedrijven. Nederland heeft zo’n fiscale regeling voor onder meer technologie- en farmaciebedrijven. Die voordelen kunnen volgens de Oeso leiden tot ongewenste belastingontwijking. De Oeso werkt in opdracht van de G20 aan vergaande plannen tegen belastingontwijking. Ook Nederland steunt die.

Volgens het ministerie van Financiën heeft Nederland zich niet verzet, maar heeft wel een “ander uitgangspunt” in de discussie. Staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) toonde zich onlangs in een Kamerbrief enthousiast over de Oeso-plannen en zei dat Nederland “intensief” meewerkt.

Lees verder: Nederland maakt belastingontwijking zo wel erg makkelijk, vindt de G20

    • Teri van der Heijden
    • Dolf de Groot