Deze nieuwe topbestuurders zijn vrouw – dat is mooi meegenomen

Eindelijk krijgt Nancy McKinstry vrouwelijk gezelschap aan de top. Begin dit jaar was er bij de 25 bedrijven die deel uitmaken van de belangrijkste graadmeter (AEX) op de Amsterdamse effectenbeurs welgeteld één vrouwelijke bestuursvoorzitter: Nancy McKinstry bij Wolters Kluwer. En niet één vrouwelijke financieel bestuurder. Daar brengen DSM, Akzo Nobel en Heineken verandering in.

De 42-jarige Zwitsers-Frans-Britse Geraldine Matchett werd afgelopen mei bij chemie- en biotechbedrijf DSM aangekondigd als opvolger van een 62-jarige man. Ze gaat vanaf 1 december aan de slag.

En sinds afgelopen september is de Franse Maëlys Castella (47) financieel directeur bij chemie- en verfbedrijf Akzo Nobel, als opvolger van een 54-jarige man.

Onlangs werd bekend dat ook bierbrouwerij Heineken een vrouwelijke rekenmeester heeft geworven. De 45-jarige Franse Laurence Debroux volgt per april volgend jaar een 58-jarige man op. Met Matchett, Castella en Debroux gaat het aantal vrouwen aan de top van 2 naar 8 procent.

Een bewuste keuze?

De bij de AEX aangesloten bedrijven gaan binnen een paar maanden van nul naar drie vrouwelijke financieel bestuurders. En dat in het jaar dat KPN juist het quotum voor vrouwen aan de top afschafte, onder meer omdat „niet alle verwachtingen” waren uitgekomen.

In september bevestigde een jaarlijks onderzoek van hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath aan Tilburg University, dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in grote organisaties: slechts 6 procent van de voltallige raden van bestuur is vrouw – het streefpercentage is 30.

Een bewuste keuze van de bedrijven? De drie bedrijven willen dát niet direct zeggen. Want bij deze hoge functie gaat het vooral om goede kwalificaties. „Dat DSM in Geraldine Matchett niet alleen de beste kandidaat maar ook een vrouwelijke financieel bestuurder heeft kunnen benoemen, is het beste van beide werelden”, zegt DSM erover.

De raad van commissarissen en raad van bestuur onderschrijven volgens de woordvoerder de „voordelen van diverse teams”. Maar Matchett, die hiervoor financieel directeur was bij het Zwitserse controlebedrijf SGS, is volgens DSM vooral „bij uitstek de beste persoon voor de rol” en het ging het bedrijf om haar „vakbekwaamheid, ervaring, leiderschap en persoonlijkheid”.

‘Schat aan ervaring’

Ook bij Akzo Nobel staat „diversiteit hoog in het vaandel”. Niet alleen wat betreft man-vrouwverhouding, ook qua nationaliteiten. Dat Castella een vrouw uit het buitenland is, was niet de overweging haar aan te nemen, maar het is „wel fijn en draagt het bij aan de diversiteit” van Akzo Nobel.

Castella, een vrouw met een „schat aan ervaring”, was hiervoor plaatsvervangend financieel directeur bij het Franse gasbedrijf Air Liquide. Zij was volgens Akzo Nobel „veruit de beste kandidaat”.

Geen ervaring met bier

Heinekens topvrouw Laurence Debroux, in bezit van een prijs voor vrouwen die een hoge functie met persoonlijke ontwikkeling combineren, is gewoon de beste kandidaat en het bedrijf ging niet specifiek op zoek naar een vrouw, zegt Heineken. Maar „iedereen is er wel enthousiast over dat het een vrouw is”. Debroux heeft dan wel geen ervaring met bier, ze ging bij het Franse buitenreclamebedrijf JCDecaux over miljarden als financieel bestuurder.

    • Anouk van Kampen