Ontvoerde Sjaak Rijke stelt ‘vanaf nu mijn regering verantwoordelijk’

None

De in Mali ontvoerde Sjaak Rijke heeft de Nederlandse regering in een videoboodschap opgeroepen meer te doen om hem vrij te krijgen. „Vanaf nu houd ik mijn regering verantwoordelijk voor kwaad dat mij wordt aangedaan”, leest Rijke in het Engels voor van een papiertje. De boodschap zou zijn opgenomen op 26 september en verspreid door terreurgroep Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM).

Sjaak Rijke, een treinmachinist uit Woerden, was drie jaar geleden met zijn vrouw op vakantie in Timboektoe toen hij werd ontvoerd. Gelijktijdig met zijn videoboodschap werd ook een filmpje gepubliceerd van de ontvoerde Fransman Serge Lazarevic.

Het is onduidelijk of en hoe de Nederlandse regering onderhandelt over Rijkes vrijlating. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt „in het belang van de betrokkenen” niets over de zaak. Minister Bert Koenders zei vanochtend op Radio 1 dat hij „uiteraard” bezig is met de zaak. Koenders leidde tot vorige maand de VN-missie in Mali. Hij noemde het „frustrerend” dat hij er niets over kan vertellen.

Het is overigens onduidelijk of Rijke nog in Mali is. Sinds zijn ontvoering is het Franse leger daar binnengevallen en daarna zijn er duizenden VN-militairen naartoe gestuurd. In de videoboodschap spreekt Rijke zelf van zijn „gevangenschap in de Sahara”.