Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Maastrichtse moeder bevrijdt dochter uit handen IS

Archieffoto van de inname van Raqqa, verspreid door de Islamtische Staat. Foto: AP
Archieffoto van de inname van Raqqa, verspreid door de Islamtische Staat. Foto: AP

Een vrouw uit Maastricht heeft haar 19-jarige dochter bevrijd uit de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van de Islamitische Staat. De twee zijn aangehouden bij de Turkse grens en zitten nu vast in dat land, omdat de dochter zonder paspoort reist, melden Limburgse media.

Aïcha (haar achternaam wordt niet genoemd) reisde in februari naar Syrië om te trouwen met de Turks-Nederlandse jihadstrijder Omar Yilmaz, een voormalige militair van de landmacht. De jonge vrouw bekeerde zich vorig jaar zomer tot de islam en was door een reportage in Nieuwsuur onder de indruk geraakt van de man. Ze kwam in contact met hem via internet.

Moeder reisde twee keer naar het Midden-Oosten

Moeder Monique reisde al in oktober naar Turkije om haar dochter op te sporen. Dat lukte toen niet. Na een nieuw bericht van haar dochter reisde de vrouw vorige week ondanks afraden van de politie opnieuw af naar Syrië, waar ze haar dochter vond. In een interview met het Radio 1-programma De Nieuws BV liet Monique vorige week doorschemeren dat er mogelijk relatieproblemen waren tussen Aïcha en Omar.

De twee wisten te vluchten, maar werden bij de Turkse grens aangehouden en opgepakt, bevestigt hun advocaat Françoise Landerloo. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt bij de terugkeer uit Turkije. De verwachting is dat de moeder en dochter binnen een week kunnen terugkeren naar Nederland, aldus Landerloo.