Lekker relatieleed Veldhuis & Kemper

Remco Veldhuis (links) enRichard Kemper inOf de gladiolen.
Remco Veldhuis (links) enRichard Kemper inOf de gladiolen. Foto Ester Gebuis

De duoprogramma’s van Remco Veldhuis en Richard Kemper gaan gelijk op met hun levensfases. Toen ze vijftien jaar geleden begonnen, waren ze twee eindtwintigers die stoere, grootsteedse grappen maakten over modern mannenvermaak en tragikomische vrouwengeschiedenissen. Nu zijn ze beginnende veertigers. En in Of de gladiolen gaat het over de stijging van de gemiddelde levensverwachting, echtelijke conflicten („ja lieverd, ik kan het wel met je eens zijn, maar dan zouden we allebei ongelijk hebben”), vasectomie, de prosecco bij de buren, de huizenmarkt, met de kinderen naar Euro Disneyland, het heftige verlangen naar een appelstroopvrije zone in huis, het verplichte gesprek van een ouder met de juf op school, de twijfelachtige attracties van secondlove.nl („vader zoekt dito vrouw”) en de vraag of een echtscheiding werkelijk de ultieme oplossing van alle problemen is.

Veldhuis & Kemper weten zulke zaken ook in hun zesde theaterprogramma pakkend te formuleren, in wisecracks als: „In elkaar passen is niet hetzelfde als bij elkaar passen.” Sommige onderwerpen – hoe meer kinderen hoe minder lustbeleving – zijn al zo vaak behandeld dat ze niet meer verrassen. Ook zien ze over het hoofd dat een tirade niet automatisch grappig is als die heel hard wordt geschreeuwd.

Maar vaker vinden Veldhuis & Kemper toch weer nieuwe woorden en amusante hyperbolen voor het relatieleed dat hun specialisme is. En ze zijn behendige entertainers, die ook in enkele rechtstreekse confrontaties met het publiek laten zien dat ze hun metier met groot gemak beheersen.

In de listige montage van hun vaste regisseur Geert Lageveen spelen ze één bijna twee uur durende dialoog die geregeld aan een spitsvondige toneelkomedie doet denken. Afgewisseld met een handjevol liedjes in het softpopgenre, die net genoeg romantiek toevoegen om de voorstelling mooi in balans te brengen.

    • Henk van Gelder