Koenders: ministerie is uiteraard bezig met ontvoering Sjaak Rijke

Minister Koenders (PvdA).
Minister Koenders (PvdA). ANP / Valerie Kuypers

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft op Radio 1 gereageerd op de video van Sjaak Rijke die gisteren naar buiten kwam. Daarin vraagt de in Mali ontvoerde Nederlander de regering om hulp. Koenders zegt dat het ministerie “uiteraard bezig” is met de ontvoeringszaak.

Verder kan Koenders niets zeggen, zei hij. Hij onderstreept de verklaring die het ministerie gisteren gaf: dat het niet op de zaak kan ingaan.

“Weet u, dit is misschien het meest frustrerende voor een minister van Buitenlandse Zaken. Ik ga er helemaal niets over zeggen, omdat dit niet in het belang is van meneer Rijke. Ik heb zelf in Mali gewerkt. Ik ken de situatie redelijk goed en ik weet dat dat echt geen goed idee is.”

Twitter avatar minbuza MinBuZa #Koenders gaat niet in op filmpje Sjaak Rijke: Heb zelf in Mali gewerkt, geen goed idee hier iets over te zeggen http://t.co/qsL2okA50x

‘Frankrijk heeft een andere positie’

Frankrijk, dat het imago heeft losgeld te betalen aan ontvoerders voor Franse gijzelaars (wat de regering overigens ontkent), zei eerder dat de president “permanent contact” heeft met lokale autoriteiten over ontvoerde Fransen. Koenders:

“Elke regering heeft zijn eigen methode om daarmee om te gaan. Frankrijk heeft een andere positie, ook in die regio. Het is Nederlands belang om voor al onze burgers op te komen. Ook voor de mensen die in zo’n zeer moeilijke situatie zitten.”

Rijke vraagt regering om hulp

In een video die gisteren is vrijgekomen vraagt de Nederlander Sjaak Rijke, die in 2011 door moslimextremisten in Mali werd ontvoerd, de regering om hulp. Hij zegt dat hij er slecht aan toe is en wijst op het feit dat hij al duizend dagen vastzit. Ook zegt hij de regering “vanaf vandaag” verantwoordelijk te houden voor zijn lot. De video zou dateren van eind september.

“Ik wil een bericht sturen aan mijn regering: tot nu toe heb ik helemaal niets gehoord over de onderhandelingen, terwijl de Amerikaanse regering vijf Talibaanstrijders heeft geruild voor 1 Amerikaan.”

Rijke werd op 25 november 2011 in de Malinese stad Timbuktu ontvoerd toen gewapende mannen van Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb (AQIM) een restaurant binnenvielen. Daarbij werd een Duitse toerist doodgeschoten omdat die niet meewerkte.

    • Mirjam Remie