Dit is de dag – Reportage

NPO 2, 21.15-22.00u.

Begin september wordt tropenarts Erdi Huizenga samen met collega Nick Zwinkels met spoed teruggehaald uit Sierra Leone. Bij hun werk in het door ebola getroffen land hebben ze een mogelijke besmetting opgelopen tijdens het behandelden van een patiënt op het eilandje Yele.

Terug in Nederland worden ze onderzocht en in quarantaine geplaatst. Dit is de dag-verslaggevers Nienke Bakker en Koen van Groesen volgen Huizenga sinds haar aankomst. Nadat officieel vaststaat dat de artsen geen ebola hebben, wordt de quarantaine opgeheven.

Er ontstaat een klein mediacircus rond de twee. Huizenga ondergaat alle belangstelling met tegenzin, maar ze maakt wel van de gelegenheid gebruik om de dramatische situatie in Sierra Leone onder de aandacht te brengen. De programmamakers volgen haar achter de schermen als ze zich voorbereid op een optreden in de populaire talkshow RTL Late Night met Humberto Tan. Ondertussen probeert ze alles te doen om een snelle terugkeer naar Sierra Leone mogelijk te maken. Eind oktober vertrekt ze, tegen alle adviezen in, naar Yele. Daar is het ziekenhuis weer geopend als polikliniek. Verslaggever van Groesen reist haar achterna.