Human Rights Watch: politie Congo vermoordde 51 mensen

Een archieffoto van Congolese politie op patrouille tijdens de verkiezingen in 2011. Foto: AP / Jerome Delay

De politie in Congo heeft tijdens een drie maanden durende campagne tegen criminele bendes 51 mensen buitengerechtelijk geëxecuteerd en is verantwoordelijk voor de verdwijning van nog eens 33 mensen.

Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een vandaag gepubliceerd rapport.

De operatie, genaamd ‘Likofi’. vond plaats van november 2013 tot februari 2014 en was gericht tegen criminele bendes in de hoofdstad Kinshasha. Het rapport beschrijft hoe gemaskerde politiemannen huizen binnendrongen en mannen buiten executeerden. De slachtoffers waren allen jonge mannen, zeker vijf waren minderjarig.

De moorden waren bedoeld om te intimideren, stelt HRW, aangezien ze in bepaalde gevallen in het openbaar plaatsvonden. Volgens HRW werden ook onschuldige mensen slachtoffer van het geweld. Vervolgens werden artsen spreekverboden opgelegd, journalisten bedreigd en nabestaanden toegang tot de lichamen ontzegd.

HRW roept de Verenigde Naties en landen die Congo financieel ondersteunen op om druk uit te oefenen om de verantwoordelijken voor de misstanden op te pakken en te vervolgen. Generaal Célestin Kanyama gaf volgens HRW leiding aan de operatie en zou hangende een onderzoek moeten worden geschorst.

 

    • Eva de Valk