Gloeiendhete modder

Foto AFP
Foto AFP

Je zou verwachten dat lava zich weinig aantrekt van gaas. Dat de stroperige massa zich door de gaatjes zou persen, of het hek omver zou duwen. Toch houdt de lava, afkomstig van de Hawaiiaanse vulkaan Kilauea (‘de vuurspuwer’) hier keurig pas op de plaats. Alleen her en der is wat vloeibare vulkaansteen onder het hek doorgesijpeld. Onschuldige grijze blubber, lijkt het, dat door geologen wordt onderzocht. Maar al koelt de bovenlaag van de lava snel af, daaronder is het 1.200 graden Celsius. Genoeg om asfalt te doen smelten. Smeltend asfalt is op Hawaii momenteel niet de grootste zorg. Deze maand heeft de lava al diverse huizen in het dorp Pahoa verzwolgen – hekken zijn dus niet altijd afdoende.

Kilauea spuwt vaker vuur, maar meestal stroomt de lava naar de oceaan. Bij de laatste uitbarsting, 27 juni, stroomde de lava echter richting Pahoa. Gelukkig maar met honderden meters per dag: traag genoeg om bewoners in veiligheid te brengen.