Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Geen nieuwe gevallen van vogelgriep; vervoersverbod opgeheven

Foto ANP/Jeroen Jumelet

De uitbraak van vogelgriep is vooralsnog beperkt gebleven tot de boerderij in Hekendorp. Het nationale vervoersverbod voor pluimvee wordt dan ook niet verlengd en is vanavond om 18.00 uur afgelopen. De ophok- en afschermplicht blijft nog wel.

Dat meldt staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vandaag. Op de bedrijven in de omgeving van de getroffen boerderij is na onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen vogelgriep vastgesteld.

Het vervoersverbod werd zondag ingesteld nadat er zaterdagavond vogelgriep werd vastgesteld op een pluimveehouderij in Hekendorp was vastgesteld. Dat verbod was voor drie dagen en liep vandaag af. Omdat er geen nieuwe gevallen zijn geconstateerd is verlenging niet nodig. Wel blijft de ophok- en afschermplicht voor dertig dagen van kracht.

Het bedrijf waar vogelgriep werd vastgesteld, blijft nog zeker dertig dagen dicht. De ruiming van de 150.000 kippen moet vandaag afgerond zijn. Daarna worden de stallen gereinigd en ontsmet, waarna het bedrijf nog twee weken op slot blijft. Na een controle zal het bedrijf voor alle zekerheid nog eens twee weken dicht blijven.

In een straal van tien kilometer rondom de pluimveeboerderij in Hekendorp is nog wel een vervoersverbod geldig, die afloopt op 18 december. Het betreft hier zestien bedrijven.