FARC bevestigt ontvoering generaal

Colombiaanse militairen patrouilleren in Quibdo, waar generaal Alzate zondag werd ontvoerd.
Colombiaanse militairen patrouilleren in Quibdo, waar generaal Alzate zondag werd ontvoerd. Foto ANP/EPA/Luis Eduardo Noriega

De FARC heeft toegegeven achter de ontvoering van generaal Ruben Dario Alzate te zitten. Gisteren schortte de Colombiaanse regering de vredesbesprekingen met de guerrillabeweging op nadat Alzate zondag was gekidnapt.

De FARC had toen nog niet toegegeven achter de ontvoering van de generaal en twee andere personen te zitten, maar in een vandaag vrijgegeven verklaring eist de beweging de verantwoordelijkheid op:

“De drie zijn gevangengenomen door onze eenheden omdat het militairen waren die hun taken uitvoerden in een oorlogsgebied, ook al droegen ze burgerkleding.”

‘Impulsieve daad’

Alzate werd zondag ontvoerd toen hij een bezoek bracht aan een energieproject nabij Quibdo, wat in een gebied ligt waar de FARC zeer actief is. Het was echter nog niet duidelijk of de marxistische beweging verantwoordelijk was voor de ontvoering. Waarom de generaal - tegen het militaire protocol in - door het gebied reisde in burgerkledij en zonder bodyguards is niet bekend.

President Santos zag in het incident in ieder geval een aanleiding om de twee jaar durende besprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering op te schorten. Gisteren stond een nieuwe overlegronde in Havana gepland, maar door de ontvoering is die dus niet doorgegaan. Volgens Santos kan het overleg pas worden hervat als Alzate wordt vrijgelaten.

De FARC stelt dat de ontvoering de noodzaak duidelijk maakt voor een staakt-het-vuren; gevechten tussen beide partijen gingen tijdens de onderhandelingen namelijk door. De guerrilla’s zijn hier voorstander van, maar de Colombiaanse regering niet. Het afkappen van de onderhandelingen is volgens de FARC een ‘impulsieve daad’.

Generaal Alzate staat aan het hoofd van een speciale legereenheid die actief is in het gebied waar hij zondag werd ontvoerd. Hij is de hoogst geplaatste officier die de FARC tot nu toe heeft gekidnapt.

    • Philippus Zandstra