Ex-PvdA’ers verder als Groep Kuzu/Öztürk

Selcuk Öztürk (L) en Tunahan Kuzu voor aanvang van het vragenuur in de Tweede Kamer. De Kamerleden die uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Öztürk. Foto: ANP / Bart Maat
Selcuk Öztürk (L) en Tunahan Kuzu voor aanvang van het vragenuur in de Tweede Kamer. De Kamerleden die uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Öztürk. Foto: ANP / Bart Maat

Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer als Groep Kuzu/Öztürk. Dat maakte Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vanmiddag officieel bekend.

Kuzu en Öztürk werden vorige week uit de PvdA-fractie gezet nadat ze openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De Nederlanders van Turkse afkomst hadden vrijdag al aangekondigd dat ze in de Kamer zouden blijven. De twee zeggen in een verklaring:

“Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.”

Aan NRC Handelsblad vertelden bronnen dat de twee al langer spraken over het oprichten van een landelijke moslimpartij.