Tour Triangle verdeelt Parijs

foto Herzog & de Meuron/ap

Het had de eerste wolkenkrabber van Parijs sinds de jaren zeventig moeten worden. Maar gisteren stemde een krappe meerderheid van de gemeenteraadsleden (83 tegen 78) van de Franse hoofdstad tegen het vrijgeven van de grond waarop de omstreden ‘Tour Triangle’, een 180 meter hoge driehoekige glazen kantoortoren, had moeten verrijzen. Maar burgemeester Anne Hidalgo is groot voorstander van het project en laat het er niet bij zitten. Ze wil dat een bestuursrechter zich uitspreekt over de chaotische stemming van gisteren. Verschillende raadsleden lieten voor de camera’s en op Twitter hun stembiljet zien en dat mag niet bij een geheime stemming, meent Hidalgo. Mogelijk verklaart de rechter de stemming (deels) ongeldig. In dat geval zou de eerste hoge toren van Parijs sinds de door menig Parijzenaar verfoeide Tour Montparnasse uit 1973 alsnog kunnen worden gebouwd. De Tour Triangle is ontworpen door de Zwitsers Jacques Herzog en Pierre de Meuron, die ook tekenden voor Tate Modern in Londen. Het ultramoderne en volgens de architecten ecologisch verantwoorde bouwwerk zou na de Eiffeltoren en de Tour Montparnasse het hoogste gebouw van de stad worden en de skyline voor altijd veranderen. Het verbod om binnen de Parijse ringweg boven de 37 meter hoogte te bouwen is enkele jaren geleden voor een aantal buurten ingetrokken, maar hoogbouw is tot nu toe alleen te vinden in zakenkwartier La Défense, dat formeel niet onder Parijs valt. Werkgevers en projectontwikkelaars zeggen dat de 500 miljoen euro kostende toren vijfduizend banen kan creëren. In het centrum van de stad is kantoorruimte nog altijd schaars.

    • NRC