Je wist niet dat het beter kon: het slangetje van een infuus

Foto iStock

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: een infuuslijn die beter de medicijnen toedient

Bedrijf: Innofuse
Oprichter: Brechtje Riphagen (31)
Medewerkers: 6

Stel, je ligt in het ziekenhuis en krijgt medicijnen via een infuussysteem. In het kort werkt een infuus zo: de medicijnen of het vocht komen in een zakje - vloeistofreservoir - boven je bed te hangen. Een pomp geeft je precies de juiste hoeveelheid van het medicijn. Een infuuslijntje loopt van de pomp naar je lichaam, waar de medicijnen je lichaam ingaan.

Mooi systeem?

Ja. Alleen gaat het niet altijd goed. Als een patiënt verschillende medicijnen - met een verschillende dosis - moet krijgen, loopt dat allemaal via hetzelfde infuusslangetje. Daardoor ontstaan drukverschillen die leiden tot afwijkingen in dosering. Soms is de dosis wel een paar keer zo hoog, terwijl 1 druppel afwijking al een groot effect geeft. Biomedisch technoloog Brechtje Riphagen ontdekte dat tijdens haar afstuderen in 2009. Vanaf toen is ze een nieuwe infuuslijn gaan ontwikkelen, die gelijktijdig en nauwkeurig medicijnen toedient.

Bestond dat nog niet?

Meestal focust onderzoek en innovatie zich op de pomp. Riphagen maakte het slangetje innovatief. Door een andere manier van mengen is er minder schommeling in de dosis medicijnen.

Voor wie is het?

Kwetsbare patiënten, zoals couveusebaby’s, Intensive Care-patiënten of terminale ouderen. Onder couveusebaby’s is de hersenschade nu gemiddeld 40 procent, en dat zou - onder andere - door schommelingen in medicijntoediening kunnen komen.

Wat is het verdienmodel?

Ze willen het verkopen aan ziekenhuizen. Ze zijn het product nu nog aan het ontwikkelen en hopen in 2016 op de markt te komen.

    • Charlotte van ’t Wout