Doden bij uitzonderlijke aanslag bij synagoge in Jeruzalem

Bij een aanslag bij een synagoge in Jeruzalem zijn mensen gedood. Hoeveel precies is niet duidelijk – persbureau Reuters heeft het over “maximaal vijf”. De aanslag is volgens Israëlische media gepleegd door twee mannen gewapend met messen.

Israëlisch veiligheidspersoneel rent naar de synagoge, vlak na de aanslag. Reuters / Ronen Zvulun

Bij een aanslag bij een synagoge in Jeruzalem zijn mensen gedood. Hoeveel precies is niet duidelijk - persbureau Reuters heeft het over vier doden. De aanslag, een van de dodelijkste in jaren, is volgens Israëlische media gepleegd door twee mannen gewapend met messen.

De aanval vond vroeg in de morgen plaats in een ultraorthodoxe wijk. Op foto’s is te zien dat een man in een joodse gebedssjaal dood op de grond ligt; naast hem ligt een bebloed hakmes. Volgens de Israëlische ambulancedienst zijn ten minste acht mensen ernstig gewond geraakt. Ook de daders zijn gedood, door geweervuur van de politie.

Onze correspondent in Israël Derk Walters:

“Het is uitzonderlijk dat dit gebeurt in een Joodse wijk in West-Jeruzalem. En in een synagoge: dat is doorgaans niet de plek waar aanslagen worden gepleegd. Iemand op Twitter zei dat dit al dertig jaar niet meer is voorgekomen; een andere twitteraar wees daarop op een aanslag zes jaar geleden op een Joodse school. In elk geval zijn dit soort plekken niet gebruikelijk voor aanslagen door Palestijnen.”

Hamas verwelkomt aanslag

Op de Palestijnse radio werden de aanvallers omschreven als “martelaars”. Uit luidsprekers in Gaza waren gelukswensen te horen. Hamas heeft de aanslag “verwelkomd” en zei dat de aanslag “een reactie” is “op de moord op martelaar Youssef Ramouni”; een Palestijnse buschauffeur die maandag dood werd aangetroffen in zijn voertuig in West-Jeruzalem.

Israël zal hardvochtig reageren op de aanslag bij de synagoge, heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd. Hij beschuldigde zowel Hamas als de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die Palestijnen zouden aanzetten tot geweld.

“Dit is een direct gevolg van het aanzetten tot geweld door Hamas en Mahmoud Abbas, wat door de internationale gemeenschap op onverantwoorde wijze is genegeerd. We zullen met harde hand reageren op deze brutale moord op Joden die wilden bidden en werden vermoord door verachtelijke moordenaars.”

De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelt de aanslag in een verklaring. Tegelijkertijd riep hij Israël op “provocaties” om de Tempelberg te stoppen.

‘Dit gaat hard aankomen in Israël’

Walters zegt dat de aanslag verschilt van de andere recente aanslagen die in Israël zijn gepleegd door Palestijnen.

“De aanslag past in een rij aanslagen van de afgelopen weken. Maar van die zes aanslagen wordt gezegd dat ze zijn voortgekomen uit woede over Joden die toegang zoeken tot de Tempelberg. En dat zijn over het algemeen juist niet de ultraorthodoxe joden, maar de nationaal-religieuze joden, met meer zionistisch gedachtegoed. Zij vinden bijvoorbeeld dat de West-Bank door God aan de joden gegeven is. Vaak behoren ook de kolonisten tot deze groep, met nederzettingen in Palestijns gebied. Daarom is het opvallend dat de Palestijnen een orthodox-joodse wijk zijn ingegaan.

“Dit gaat in Israël nog harder aankomen dan de vorige aanslagen. De mensen in de synagoge waren gewoon aan het bidden. Dan aanvallen, wordt gezien als een van de grofste dingen die je kunt doen.”

    • Mirjam Remie