Machtige vrouwen moeten vooral lekker naar huis gaan

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De jaarlijkse Opzij-verkiezing van de machtigste vrouw van Nederland in Theater Amsterdam
Wie: Presentatrice Sophie Hilbrand, Opzij-hoofdredacteur Irene de Bel, minister voor Buitenlandse Handel en OS Lilianne Ploumen, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en heel veel machtige vrouwen onder wie oeuvreprijswinnares Neelie Kroes en PostNL-topvrouw en winnares Herna Verhagen

Dacht de goedgemutste Opzij-lezeres een ontspannen avondje uit te gaan, blijkt ze weer van alles te moeten. Komt ie:

 • Vrouwen moeten durven te vragen.
 • Vrouwen moeten durven te geven.
 • Vrouwen moeten stevig in hun pumps staan.
 • Vrouwen moeten hard werken.
 • Vrouwen moeten niet té hard werken.
 • Vrouwen moeten geen mannen willen zijn.
 • Vrouwen moeten niet bescheiden zijn.
 • Vrouwen moeten zichzelf bewijzen.
 • Vrouwen moeten op hun bek durven gaan.
 • Vrouwen moeten zeggen waar het op staat.
 • Vrouwen moeten aardig zijn.
 • Vrouwen moeten elkaar helpen.
 • Vrouwen moeten de wetenschap in.
 • Vrouwen moeten doorstoten naar de top.
 • Vrouwen moeten in hun kracht staan.
 • Vrouwen moeten hun dromen waar maken.
 • Vrouwen moeten kansen grijpen.
 • Vrouwen moeten zich optimaal ontplooien.
 • Vrouwen moeten zich niets van de heersende normen aantrekken.
 • Vrouwen moeten zich niets van mannen aantrekken.
 • Vrouwen moeten iets leuks aantrekken.

Tot zo ver het to-do-lijstje dat Neelie Kroes, minister Lilianne Ploumen, Irene de Bel en nog een paar door Opzij als ‘machtig’ bestempelde vrouwen hebben opgesteld. Uiteraard gelardeerd met zoetsappige herinneringen aan de meisjesjeugd met grote broers/strenge vaders/inspirerende moeders, complimentjes, gefriemel aan jurkjes, applaus en het nodige ‘ieder op haar eigen manier’ en ‘in haar eigen tempo’.

En wij maar denken dat mannen lang van stof zijn.

Mannen hebben er wel baat bij

En dan heeft verdikkeme de enige man op het podium dus wél een leuk verhaal. Minister Lodewijk Asscher vertelt over zijn moeder Irene Asscher Vonk. Een feministe van het eerste uur die een baan had, in de emancipatieraad van de SER zat en door mannen ‘mevrouwtje’ werd genoemd. Hoe ze zei dat ze naar huis moest om te strijken als ze geen zin had in een borrel of feestje, en hoe dat nog waar was ook. En dat ze dat maar mooi allemaal zonder te klagen onderging.

Minister Lodewijk Asscher is trots op zijn geëmancipeerde moeder (rechts op de foto).

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

“Wij mannen hebben het meeste baat gehad bij de emancipatie,” grijnst Asscher. “We hebben veel meer vrije tijd gekregen.” Zo ging hij vorig jaar lekker eerder weg tijdens de pensioenonderhandelingen om Sint Maarten te vieren met zijn kinderen. Bleek nog een meesterlijk politieke zet te zijn ook. De kiezers smulden ervan en betuigden hem massaal hun steun.

“Dit jaar waren er ineens heel veel politici die Sint Maarten vierden.”

Naar huis

Vermoeid strompelen Neerlands feministen na drie uur emancipatieterreur op hun rode pumps de theaterzaal uit na. Er blijkt maar één ‘moeten’ echt van toepassing op de avond, verwoord door een grauw aangeslagen bezoekster: “We moeten naar huis.”

Oh ja, en in de goodiebag die de powervrouwen meekregen zat een zwarte blinddoek van Marlies Dekkers, een spiegeltje, een wellness-bon en een zakje superfoods. Als Cisca Dresselhuys niet nog leefde, zou ze zich omdraaien in haar graf.

  • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken