De Hema-phone blijkt gemaakt door Zopo. En er is nu al ruzie over

De nieuwe smartphones van Hema blijken gemaakt door de Chinese telefoonfabrikant Zopo. Daarmee worden regels overtreden, meent Zopo Benelux. Dat bedrijf zegt namelijk merkrechthouder in de Benelux te zijn, en is van mening dat hun rechten zijn geschonden. Onzin, zegt Hema.

Hema begon gisteren met de (online) verkoop van eigen telefoons en tablets. Vanaf 8 december zijn die ook in Hema-winkels te koop. De telefoons, de H3 en de H5, zouden in werkelijkheid de Zopo ZP1000s Millia en de ZP590 Budget zijn waar Hema-logo’s op zijn geplakt. “Er kan dan wel Hema op staan, het zijn gewoon Zopo-toestellen”, zegt Murat Dervisoglu, woordvoerder van het Rotterdamse Zopo Benelux. Hij legt uit dat Zopo Benelux een contract met het Chinese moederbedrijf heeft dat hen hier het merkrecht over de Zopo’s geeft.

Zopo Benelux: wij zijn de enige die deze toestellen mogen leveren

Zopo Benelux belooft juridische stappen. In hoofdletters schrijft het bedrijf op haar website dat er inmiddels “gerechtelijke stappen” zijn gezet “om de invoer van deze imitatiemodellen te stoppen.” Volgens Dervisoglu komt het er op neer dat:

  1.  de fabrikant geen telefoons aan Hema had mogen verkopen;
  2.  Hema de telefoons niet mag verkopen met de eigen naam er op;
  3. de telefoons ook niet ingevoerd mochten worden zonder tussenkomst van Zopo Benelux

Hema: wij hebben alleen afspraken met Zopo China

Hema noemt het verhaal van Zopo Benelux in een verklaring “klinkklare onzin!” Inclusief het uitroepteken. De telefoons zijn dan inderdaad wel gemaakt door Zopo in China, geeft een woordvoerder schoorvoetend toe, nadat het bedrijf gisteren bij de introductie van de telefoons de lippen stijf op elkaar hield over de herkomst, maar Zopo Benelux zou daar niets mee te maken hebben.

“Wij weten precies wat de afspraken zijn met Zopo en die rechten liggen bij ons,” zegt Hema-woordvoerder Inge van Baarsen.

“Zopo maakt ze, maar het zijn geen Zopo-telefoons, het zijn Hema-telefoons. Ze zijn echt exclusief voor ons ontworpen en geproduceerd, en wij hebben de exclusieve rechten om ze hier te verkopen.”

Zopo Benelux: foutje van de Chinese fabrikant

Dervisoglu gaat niet uit van kwade opzet:

“Het is, vrees ik, een fout in de interne communicatie van Zopo in China. Misschien wist de afdeling die de toestellen aan Hema verkoopt niet van het contract met ons. De eerste stap is dat we de directeur sales van Zopo in China op het matje hebben geroepen. Die is nu onderweg hiernaartoe om het te bespreken.”

Kan gebeuren? “Ja kan gebeuren, maar het moet wel gecorrigeerd worden. De juiste stap zou zijn dat ze voortaan via ons worden ingekocht”, zegt Dervisoglu.

Van dat verhaal wil Hema niets weten. Van Baarsen: “Wij hebben geen toestemming nodig van Zopo Benelux.” Hema overweegt op haar beurt juridische stappen tegen dat bedrijf.

En de concurrerende prijs van Hema? De goedkoopste versie, de H3, is 100 euro. De H5 kost 159 euro. Dervisoglu:

“Die van ons waren duurder, maar we hebben de prijzen door Hema nu ook moeten verlagen. Ze zijn goedkoper zelfs! Bij ons betaal je geen verzendkosten.”

    • Peter van der Ploeg