Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

CZ geeft verkeerde kwaliteitscijfers over medische behandelingen

CZ heeft de verkeerde kwaliteitscijfers op de site staan, zo erkent de zorgverzekeraar vandaag.
CZ heeft de verkeerde kwaliteitscijfers op de site staan, zo erkent de zorgverzekeraar vandaag. Screenshot van de site van CZ

Zorgverzekeraar CZ, die vorige week zijn nieuwe ziektekostenpolis bekendmaakte, blijkt door een technische fout bij veel medische behandelingen verkeerde informatie te verstrekken. Op de site meldt de zorgverzekeraar dat bij sommige ingrepen alle ziekenhuizen van Nederland bovengemiddelde kwaliteit leveren, niet één uitgezonderd.

Een woordvoerder erkent dat dit niet kan: volgens CZ is een vergissing gemaakt met de legenda. Waar CZ zorg “bovengemiddeld” noemt, had “ruim voldoende” moeten staan. “We hebben verzuimd de schaal aan te passen”.

De zorgverzekeraar stelt de oordelen over kwaliteit niet zelf vast, maar koopt zijn oordelen bij een derde partij in. De site blijkt nog niet aangepast voor de nieuwe systematiek. CZ zegt dit zo snel mogelijk op zijn site te zullen aanpassen. Tot die tijd kunnen bezoekers zien dat alle kijkoperaties van knieën bij Nederlandse ziekenhuizen van bovengemiddelde kwaliteit zijn, en dat niet één ziekenhuis slechter dan gemiddelde kwaliteit levert.

Kwaliteit bepaalt mede keuze verzekeraar

De informatie over kwaliteit is van belang zo dat verzekerden inzicht krijgen in de kwaliteit van zorginstellingen en om te kunnen zien welke ziekenhuizen een contract hebben gekregen. Daarop zouden verzekerden mede hun keuze van verzekeraar moeten baseren.

Verzekerden hebben zes weken de tijd om te bepalen bij wie ze een verzekeringspolis voor 2015 afsluiten. Vanochtend maakte Menzis als laatste van de grote verzekeraars zijn polis en premie voor 2015 bekend.