Claim Herbaria deugt niet

None

De firma Herbaria Kräuterparadies uit het Zuid-Duitse Fischbachau maakt onder andere ‘Herbaria Blutquick - Eisen + Vitamine’, een vruchtensapmengsel met kruidenextracten, dat behalve biologische plantaardige producten ook (synthetische) vitaminen en ijzergluconaat bevat. Het artikel wordt op de markt gebracht als voedingssupplement. Op het etiket wordt verwezen naar de biologische productiemethode en wordt het sap in het bijzonder aanbevolen tijdens de zwangerschap en voor zuigelingen en peuters.

De informatie op het etiket en de gezondheidsclaim gingen de voedsel- en warenautoriteit in de deelstaat Beieren veel te ver. Het geschil werd door de bestuursrechter in München voorgelegd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat stelde de deelstaat begin deze maand volledig in het gelijk: mineralen en vitaminen mogen alleen worden gebruikt bij de verwerking van biologische levensmiddelen, wanneer het gebruik daarvan wettelijk is voorgeschreven, stelt het Hof vast. En aangezien het ijzergluconaat en de vitaminen die Herbaria verwerkt daar niet bijhoren, zijn het predicaat ‘biologisch product’ en de gezondheidsclaim misplaatst. Ze schaden zowel de eerlijke concurrentie als het vertrouwen van consumenten, aldus het Hof.

Herbaria acht zich gediscrimineerd, omdat een uit de Verenigde Staten afkomstige vergelijkbare drank volgens de daar geldende regels wel ‘biologisch’ mag heten en op grond van handelsafspraken gewoon in Europa mag worden verkocht. Maar daarover spreekt het Hof zich in deze zaak niet uit. Mocht het kloppen, dan leent die rariteit zich voor een vervolg.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl