Charismatische nieuwkomer uit toneelspelersfamilie

Wie: Kay Greidanus

Leeftijd: 23

Wat: acteur

Waar: ‘Bloedverwanten’ (AVRO-TROS).

Gezien de explosieve toename van de hoeveelheid televisiedrama in de laatste jaren, zou je verwachten dat we ook voortdurend kennis maken met nieuwe acteurs. Er studeren er immers elk jaar tientallen af aan de diverse opleidingen en waar zouden die beter kunnen beginnen dan in een overzichtelijke televisieserie?

Toch valt juist dat aspect een beetje tegen. Wij worden als kijker geacht de voorkeur te geven aan bekende gezichten, en die hoeven niet eens perse aan een professioneel acteur toe te behoren.

Ramses (AVRO) betekende voor een breed publiek de ontdekking van Maarten Heijmans in de titelrol en Thomas Cammaert als Joop Admiraal. De eerste charismatische nieuwkomer sindsdien is Kay Greidanus, in het familiedrama Bloedverwanten (AVRO-TROS). De eerste keer dat we zijn gezicht in close-up kregen was meteen duidelijk dat we meer van hem zouden kunnen verwachten.

De biseksuele twijfelaar Thomas (Eelco Smits) rouwt om het verlies van zijn grote liefde en halfzus. De relatie met zijn huidige vriend loopt duidelijk af. Terwijl hij op een bankje in het park ligt, buigt zich de jonge balletdanser Maarten over hem heen. Duidelijke zaak, liefde op het eerste gezicht.

Kay Greidanus, die vorig jaar eindexamen deed aan de Toneelacademie Maastricht, heeft op tv nog niet veel anders hoeven doen dan er zijn. Wie dan al zijn stempel drukt, wordt een grote. Hij speelde bij het Nationale Toneel en in de vrije productie War Horse. En toen hij acht jaar was in de film Kruimeltje.

Ook stamt Kay uit een toneelspelersfamilie: kleinzoon van Guido de Moor en Trins Snijders, zoon van Aus Greidanus senior, en halfbroer van Pauline Greidanus. De laatste twee zijn weer re zien als vader en zuster van Eva van de Wijdeven in de serie A'dam E.V.A. II, die ook wel wat nieuwe gezichten presenteert. Maar daarvan lijkt geen enkele zich in de divisie van Kay Greidanus te bevinden. We gaan zien of hij ook kan dansen.