Burgemeester laat zich wolkenkrabber niet afnemen

De Parijse burgemeester wil een 180 meter hoge toren bouwen – ook nu blijkt dat de gemeenteraad tegen is.

Foto AP

Het had de eerste wolkenkrabber van Parijs moeten worden sinds de jaren zeventig. Maar gisteren stemde een krappe meerderheid van 83 tegen 78 leden van de gemeenteraad van de Franse hoofdstad tegen het vrijgeven van de grond waarop de omstreden ‘Tour Triangle’, een gezichtsbepalende, 180 meter hoge driehoekige glazen toren, had moeten verrijzen.

De in maart verkozen socialistische burgemeester Anne Hidalgo, groot voorstander van het project, heeft meteen gezegd dat ze het er niet bij laat zitten. Ze vraagt een bestuursrechter zich uit te spreken over de chaotische stemming van gisteren. Verschillende raadsleden van de centrum-rechtse UMP en van de groene partij EELV lieten voor de camera’s en op Twitter hun stembiljet zien en dat mag niet bij een geheime stemming, meent de burgemeester.

Haar wethouder voor Stedelijke Ontwikkeling, Jean-Louis Missika, verwacht nu dat de rechter of de gehele stemming ongeldig verklaart of alleen de stemmen van de mensen die hun keuze publiek maakten. In dat laatste geval zou de eerste hoge toren van Parijs sinds de door menig Parijzenaar verfoeide Tour Montparnasse uit 1973 alsnog gebouwd kunnen worden.

„Slechte verliezers!” scandeerde de oppositie toen het stadsbestuur de stemming niet bleek te accepteren.

De Tour Triangle is ontworpen door de Zwitsers Jacques Herzog en Pierre de Meuron, die ook tekenden voor de Tate Modern in Londen. Het ultramoderne en volgens de architecten ecologisch verantwoorde bouwwerk zou na de Eiffeltoren en de Tour Montparnasse het hoogste gebouw van de stad worden en de skyline van de stad voor altijd veranderen.

Het verbod om binnen de Parijse ringweg boven de 37 meter hoogte te bouwen is enkele jaren geleden voor enkele buurten ingetrokken, maar hoogbouw is tot nu toe alleen te vinden in zakenkwartier La Défense, dat formeel niet onder Parijs valt. De Tour Triangle, die in 2019 zou moeten worden opgeleverd, zal als het aan de Parijse burgemeester ligt verrijzen bij het expositiepark Porte de Versailles, aan de zuidwestelijke rand van de stad.

Werkgevers en projectontwikkelaars zeggen dat de 500 miljoen euro kostende toren vijfduizend banen kan creëren. In het centrum van de Franse hoofdstad is kantoorruimte nog altijd schaars, dus de beoogde 85.000 vierkante meter zou volgens hen snel verhuurd zijn.

Maar buurtbewoners in het deftige (en voor de rechtse oppositie belangrijke) vijftiende arrondissement zijn fel tegen. Zij vrezen voor hun uitzicht en hun rust in toch al een van de dichtsbevolkte steden in de wereld.

    • Peter Vermaas