Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Beledigende en beschadigende datingtips: #takedownjulienblanc

Geef ‘pick-upcoach’ Julien Blanc zestienhonderd euro en hij vertelt je hoe je elke vrouw in bed krijgt, ook als ze eigenlijk niet wil. Zijn vrouwonvriendelijke methodes roepen wereldwijd weerstand op.

Over de foto's die Blanc op Twitter verspreidt is grote ophef ontstaan.
Over de foto's die Blanc op Twitter verspreidt is grote ophef ontstaan. Foto screenshot Twitter

Geef ‘pick-upcoach’ Julien Blanc zestienhonderd euro en hij vertelt je hoe je elke vrouw in bed krijgt, ook als ze eigenlijk niet wil. Zijn vrouwonvriendelijke methodes roepen wereldwijd weerstand op.

Blanc veroorzaakte afgelopen weken opschudding met zijn workshops en seminars waarin hij tips geeft om vrouwen te versieren. Vergeet lieve woordjes en cadeautjes: Blanc omschrijft zijn methode op zijn website pimpingmygame.com als ‘beledigend en ongepast, het laat emotionele littekens achter.’ Maar: ‘damn effective!’ Just kidding, voegt hij er nog aan toe. Maar het is de perfecte omschrijving voor zijn date-adviezen.

Hij belooft bezoekers dat ze “ook vrouwen die weerstand bieden, dezelfde avond nog kunnen neuken”. Verder omschrijft hij een van zijn trucs: “Ik zei: ‘Ga op je knieën, kijk me aan en smeek of ik je wil kussen.’ Sommige meisjes moesten lachen, sommige meisjes deden wat ik zei, maar niemand heeft me afgewezen.” En uiteindelijk: “Je moet vrouwen zo aankijken dat ze denken: jou wil ik neuken.” Blanc is coach voor het Amerikaanse bedrijf Real Social Dynamics, wat bootcamps en seminars organiseert om vrouwen op onconventionele wijze het bed in te krijgen. Een bootcamp van drie dagen zestienhonderd euro. Een-op-een advies kan ook, dat kost je 3600 euro.

Twitter avatar IndyVoices Independent Voices We must stop Julien Blanc from assaulting more women, says @JennLi123 http://t.co/ttRXps9Kpj #takedownjulienblanc http://t.co/IXkHrUCUNr

‘Vergeet niet ze als oud vuil te behandelen’

Op zijn (inmiddels afgeschermde) Twitter-account postte hij berichten als “De lekkerste wijven zijn het onzekerst, vergeet daarom niet hen als oud vuil te behandelen.” Ook zette hij een diagram (nu verwijderd, nog wel terug te vinden) online, wat is ontworpen om vrouwen te leren herkennen wanneer ze mishandeld worden. Hij had er alleen een andere bedoeling mee: Hij zei dat het net zo goed een ‘checklist’ was van “hoe je haar kan laten blijven.” Andere methodes: huisdieren mishandelen, dreigen met zelfmoord en een vrouw isoleren van haar vrienden.

In een video van een van zijn seminars zien we hoe Blanc laat zien hoe hij Japanse meisjes versiert. Hij pakt ze op straat bij hun hoofd en duwt dat tegen zijn kruis, terwijl hij ‘Pikachu!’ roept. “Als blanke man in Japan kom je overal mee weg”, voegt hij eraan toe (op ongeveer 1:05, zie hieronder). Op Twitter postte hij foto’s van vrouwen die hij bij de keel grijpt, onder de hashtag #ChokingGirlsAroundTheWorld . Dit alles leidde tot wereldwijde protesten. De Amerikaanse Jennifer Li activiste startte een petitie en de hashtag #takedownjulienblanc om Blanc Australië uit te krijgen, waar hij op dat moment seminars en bootcamps gaf.

http://www.youtube.com/watch?v=FYP-0vdnwUw

Met succes: Blanc moest zijn Australische tour vervroegd afbreken, zijn visum werd ingetrokken. Scott Morrison, de Australische minister van Immigratie, zei tegen Sky News: “Deze man had geen politieke ideeën. Hij propageerde alleen misbruik, wat denigrerend voor vrouwen is. Dat wijzen we af in Australië.”

Van 4 tot 6 december komt er een Real Social Dynamics-bootcamp in Amsterdam. De coach is niet Julien Blanc maar Todd Valentine, die vrijwel dezelfde aanpak hanteert. De petitie die minister Opstelten en burgemeester van der Laan oproept om zijn komst te blokkeren is inmiddels 3.116 keer ondertekend.

Petities tegen Blanc in tal van landen

Ook in Groot-Brittannie is een petitie gestart tegen de komst van Blanc, die ruim honderdvijftigduizend keer ondertekend is. Er lopen petities tegen RSD en Julien Blanc in Japan, Korea, Singapore, Duitsland en Argentinië. De Facebookpagina Take Down Julien Blanc heeft inmiddels meer dan tienduizend volgers. Hierop wordt al het nieuws rond Julien Blanc en Real Social Dynamics gedeeld en alle uitlatingen van protest daartegen.

Tegen CNN zei Blanc afgelopen maandag dat hij “de meest gehate man in de wereld is” en “dat zijn intenties nooit slecht waren. Het was een afschuwelijke poging tot humor en helaas is er een heleboel uit de context getrokken.” Ook heeft hij er spijt van dat hij een boel “domme dingen” online heeft gezet en dat hij daar “voorzichtiger” mee zal zijn.