Nuñez (83) zit nu echt 2 jaar vast

Hij was jarenlang een van de invloedrijkste zakenmannen in Barcelona. Een man met aanzien in de regio. Een beetje corrupt was hij wel, zo waren de verdenkingen. Nu is het voorbij voor Jose Nuñez. De 83-jarige oud-voorzitter van voetbalclub Barcelona zit sinds afgelopen zondag in de gevangenis.

De Spaanse televisiezender Antena 3 liet beelden zien waarin Nuñez met een grote jeep arriveerde bij de Quatre Camins-gevangenis, dichtbij Barcelona. Hij zal er twee jaar en twee maanden moeten zitten.

Nuñez is eigenaar van een bouwbedrijf en een hotelketen. In 2011 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege het omkopen van belastinginspecteurs. Hij ging in hoger beroep, maar dat werd deze maand afgewezen.

De straf heeft niets te maken met zijn werk voor FC Barcelona, waar hij van 1978 tot en met 2000 voorzitter was. Het was een succesvolle periode. De Catalaanse club won onder zijn bewind onder meer de Europa Cup I (voorloper van de Champions League) en zeven Spaanse landstitels. Het museum van de club is naar Nuñez vernoemd.

Hij stelde voormalig Barcelona-speler Cruijff in 1988 aan als coach. Nuñez groeide in die tijd uit tot een van de grote vijanden van publiekslieveling Cruijff.

In 1996 werd de Nederlander ontslagen door Nuñez. Het was de eerste keer in zijn loopbaan als voetballer en coach dat Cruijff werd ontslagen. Een jaar later trok Nuñez een andere Nederlandse coach aan: Louis van Gaal. Na zijn ontslag in 2000 besloot ook Nuñez te vertrekken.